El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

L’Agència Valenciana Antifrau confirma les irregularitats denunciades per Aiguapública sobre la gestió municipal per part d’Aqualia

La plataforma reclama que s’encarregue una auditoria independent que investigue què ha passat amb la gestió de l’aigua a Alcoi des de que va tindre lloc la privatització.

La quantitat que hauria de reclamar el consistori és de 946.043’16€, una xifra provisional, segons informa Aiguapública, ja que no s'han contat algunes despeses encara i algunes dades facilitades per Aqualia son poc fiables.

L'Agència Valenciana de Lluita contra el Frau i la Corrupció de la Comunitat Valenciana ha fet públic l’informe final de la investigació que van obrir a l’Ajuntament d’Alcoi i a Aqualia desprès de que Aigua pública denunciara irregularitats en la gestió de l’aigua potable a la ciutat.

Va ser en febrer 2020 quan la Colla Ecologista La Carrasca-Ecologistes en Acció, representat a la Iniciativa Ciutadana per la Gestió Pública de l’Aigua (Aiguapública), va denunciar la situació a Antifrau. Ara l’Agència confirma les irregularitats. Les conclusions a les que ha arribat s’exposen a continuació:

 

 

Si se sumen els imports, de moment l’Ajuntament d’Alcoi hauria de reclamar a Aqualia 946.043’16€, una quantitat provisional, segons informen des d’Aiguapública perquè cal afegir les despeses no calculades encara.

Aiguapública lamenta la demagògia i manipulació del regidor d'Obres i Serveis, Jordi Martínez, quan va dir en el passat Ple municipal que l'Agència Antifrau havia calculat que l'import de la indemnització compensatòria per la gestió del cànon de sanejament era de 432.276,88 €, molt inferior als 2.200.000 € calculats per la plataforma ciutadana. "Això és senzillament fals: Antifrau no ha fet eixe càlcul, s'ha limitat a reproduir l'estimació feta per Aqualia, però en cap cas la dona per bona, sinó que indica que l'Ajuntament haurà de fer els informes necessaris per a determinar els imports correctes totals. De fet, a més de revisar la xifra donada per Aqualia (amb tota seguretat inferior a la real), cal tindre en compte que eixa quantitat fa referència a només 15 dels 22 anys de la gestió d'Aqualia i no inclou tampoc els interessos corresponents".

Així mateix destaquen que l'Agència Antifrau ha investigat només les irregularitats sobre les quals la van alertar. Segons afirmen, "Açò pot ser només la punta de l'iceberg. Aqualia ha incomplit molts més punts del contracte de la gestió privada de l'aigua, comptant amb la passivitat o, encara pitjor, la connivència dels responsables municipals (polítics i possiblement també tècnics)."

La plataforma reclama que s’encarregue una auditoria independent que investigue què ha passat amb la gestió de l’aigua a Alcoi des de que va tindre lloc la privatització. Per a la plataforma ciutadana, "s'ha demostrat que la gestió privada ha sigut un fracàs i només ha aprofitat perquè l'Ajuntament es desentenga totalment de la gestió de l'aigua, mentre permet que una empresa faça el seu negoci a costa dels interessos de la ciutat, sense cap transparència i sense ni tan sols haver complit el seu compromís de reducció de pèrdues d'aigua (22 anys després de la privatització Aqualia encara no controla una tercera part de l'aigua que trau dels nostres aqüífers: 1.500.000.000 de litres!)."