El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps
español Este contenido sólo está disponible en valenciano

L’Agenda Urbana d’Alcoi inclou qüestions socials, econòmiques i de sostenibilitat

Previa a l’elaboració de l’agenda, s’ha realitzat un diagnòstic de la situació del municipi al voltant de deu eixos, definint les seues febleses, amenaces, fortaleses i oportunitats.

Plantejament urbanístic, regeneració de barris vulnerables, zona de baixes emissions, reducció de la vulnerabilitat i desigualtat i pla econòmic i turístic, són les principals qüestions que formen part de la fulla de ruta d'Alcoi d'aci al 2030.

L’Agenda Urbana és un full de ruta per a guiar les accions i estratègies del desenvolupament de la ciutat fins l’any 2030. Alcoi és ciutat pilot de l’Agenda Urbana Espanyola i amb aquest punt de partida pretén marcar-se uns objectius relacionats en qüestions socials, econòmiques i de sostenibilitat ambiental.

Segons destaca l'alcalde d'Alcoi, Toni Francés, “aquesta planificació estratègica és fonamental per a prioritzar projectes i ens permet partir d'una posició d'avantatge a l'hora de presentar-los a les diferents convocatòries de finançament europeu. Estem treballant de manera transversal, amb la implicació de diversos departaments i comptant amb la participació ciutadana, amb l'objectiu de fer d'Alcoi una ciutat més sostenible, integradora i justa, fites que són la base de l'Agenda 2030”.

Previa a l’elaboració de l’agenda, s’ha realitzat un diagnòstic de la situació del municipi al voltant de deu eixos, definint les seues febleses, amenaces, fortaleses i oportunitats. Aquests són: territori, paisatge i biodiversitat; model de ciutat; canvi climàtic i resiliència; gestió sostenible dels recursos i economia circular; mobilitat i transport sostenible; cohesió social i igualtat d'oportunitats; economia urbana; habitatge, era digital; i instruments i governança.

OBJECTIUS

Plantejament urbanístic

Aquest primer apartat està alineat amb l'Objectiu Estratègic d'ordenar el territori i fer un ús racional del sòl, on s'inclouen altres projectes, com la renovació urbana de la Plaça d'Al-Azraq o la renaturalització de diferents espais urbans. Actuacions concretes en aquest sentit són, per exemple, la recuperació i valoració del Barranquet de Soler, la naturalització dels quatre grans parcs de la ciutat, del riu Barxell i de la zona verda de Cotes Baixes, així com la intervenció en els vessants de la Beniata i de l'accés sud d'Alcoi, que es pretén repoblar amb espècies autòctones, convertint aquests espais en un pulmó verd dins del nucli urbà.

Un altre gran projecte en aquesta mateixa línia és la creació de Via Parc, un itinerari verd, sostenible i integrador que aprofitarà l'antic traçat ferroviari per a connectar diferents àrees de la ciutat i vertebrar el teixit urbà.

Regeneració de barris vulnerables

Pare Poveda, Font Dolça, o la rehabilitació d'habitatges en Escultor Ridaura son alguns exemples. Per a complir amb un altre dels Objectius Estratègics, l'ajuntament projecta actuacions, tant de rehabilitació arquitectònica com d'eficiència energètica, en set edificis públics de diferents tipologies i usos.

Zona de Baixes Emissions

Arran de la llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica, totes les ciutats de més de 50.000 habitants estan obligades a implantar una Zona de Baixes Emissions, la qual cosa comporta limitar l'entrada de vehicles contaminants en una àrea considerable de la pròpia ciutat, com és a Alcoi el cas del centre. També s’han desenvolupat ja altres accions com la creació de l'eix ciclopeatonal o accions per a fomentar la mobilitat sostenible.

Reducció de la vulnerabilitat i desigualtat

S'inclou el programa que el consistori està implementant com a Ciutat amiga de les persones majors, el Pla d'Igualtat, Pla d'Inclusió Social o el Pla de Drogodependències i altres conductes addictives. A més, es durà a terme un estudi i un pla d'inclusió social i es treballarà per adequar i ampliar els espais dedicats a la prestació de serveis socials.

Pla econòmic i turístic

El pla econòmic contempla la creació d’ocupació, la posada en marxa de l’Observatori d’Ocupació i la cooperació amb universitats i empreses. Tambe es busca convertir Alcoi en un referent del turisme d’interior. Ací s'inclouen diverses accions ressenyables, com la recuperació i museïtzació del conjunt de fàbriques de Primera Aigua, la recuperació d'espais urbans per a la formació d'un museu obert de la ciutat industrial o la recuperació de senderes i del centre d'Interpretació de la Sarga.