El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

L'ajuda humanitària de Creu Roja permet acollir 73 persones migrants en Alcoi

El president i el director de Creu Roja Alcoi fan balanç anual de l'activitat de l'entitat.

El programa d'ajuda humanitària de Creu Roja es va posar en marxa en Alcoi el passat juny de 2018.

Des que la crisi migratòria començara a assotar Europa són moltes les institucions que s'han compromés a oferir ajuda humanitària. Creu Roja és una d'aquestes entitats, que des de la seua assemblea local d'Alcoi ja ha acollit 73 persones migrants procedents de països amb conflictes bèl·lics.

Aquesta xifra correspon a les acollides realitzades des de juny de 2018, moment en què es va posar en marxa el programa d'ajuda humanitària en Alcoi. El president de Creu Roja Alcoi, Juan Cortés, reconeix que la iniciativa es va posar en marxa davant del desbordament patit per molts centres d'acollida d'immigrants del sud d'Espanya. "Ens vam oferir voluntaris, ja que disposàvem de les infraestructures necessàries per a realitzar l'acció d'acollida" reconeix Cortés. La infraestructura a què al·ludeix el president de la institució és l'alberg que Creu Roja disposa a l'estació de tren, on es troben reservades 20 places per a les persones que acull el programa.

La procedència d'aquestes persones és el continent africà, concretament els països ubicats al Golf de Guinea. "Arriben de països com Senegal, Guinea, Mauritània... fugint dels conflictes bèl·lics que pateixen al seu país", contínua Cortés, molts d'ells de fet, "pertanyets a faccions de l'exèrcit enfrontades als països africans". No obstant això, aquesta animadversió desapareix una vegada que són acollits en Alcoi, on demostren una "completa integració". Part d'aquesta integració s'evidencia amb la participació dels migrants en els programes formatius que organitza Creu Roja, alguns d'ells com el de llengua castellana, amb 200 hores impartides, o un altre centrat en la inclusió social.

Implicació social

Cal dir que la societat civil alcoiana també ha mostrat una elevada implicació en el programa, tot després que el nombre de voluntaris de l'assemblea local haja incrementat en 2018 fins als vora 300. De tots aquests, al voltant d'una trentena han oferit els seus coneixements en llegua francesa per a exercir d'intermediaris, ja que la majoria de migrants provenen de països francòfons.

Les estades, no obstant això, són relativament curtes, al voltant de 40 dies, encara que tenen la possibilitat de ser acollits fins a 6 mesos. "La majoria roman en Espanya de manera transitòria" assegura Juan Cortés, ja que "molts d'ells no troben garanties d'establir-se ací i decideixen seguir la seua ruta migratòria fins a països com França o Alemanya".