El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

L'Ajuntament busca fórmules d'innovació social per fer front al 47% de vivendes de més de 50 anys que té Alcoi

En roig, edificacions de més de 50 anys sense l'Informe d'Avaluació de l'Edifici, en verd, edificacions amb l'Informe d'Avaluació de l'Edifici / Font: Visor de Cartografia de la Generalitat

Dos dels models en que treballa l'Ajuntament és el cohousing (habitatges que incentiven el contacte entre veïns) o els habitatges intergeneracionals.

Ací podeu accedir a "l'estudi de la situació de l'habitatge d'Alcoi i proposta del sistema d'indicadors"

L'Observatori Municipal d'Habitatge d'Alcoi (OMHA) ha confeccionat el seu primer diagnòstic preliminar de "l'estudi de la situació de l'habitatge d'Alcoi i proposta del sistema d'indicadors". El document de 59 pàgines deixa dades sobre aspectes com l'estat del parc de vivendes, linies municipals en matèria d'innovació social o les característiques i distribució de la població. El document és "una versió preliminar, en constant treball de modificacions, oberta a propostes, correccions i a afegir el que se'ns faça arribar i es considere oportú", segons indiquen des de l'OMHA.

L'objectiu és "donar la visió més aproximada possible de l'actualitat alcoiana en matèria d'habitatge, per poder crear i aplicar les mesures més adequades i adaptades". Una de les dades més cridaneres és que en 2020, el 47% de vivendes i el 53% d'edificis tinguen 50 anys d'antiguitat. Com es pot veure al mapa superior, d'aquestes vivendes de més de 50 anys (color roig) molt poques disposen de l'Informe d'Avaluació de l'Edifici (en verd), document obligatori per als edificis de 50 anys o més.

Algunes dades del cens sobre l'estat de les vivendes estan actualitzats a 2011. Al document de l'OMHA es pot llegir que fa quasi 10 anys (última actualització que s'ofereix del cens) 937 edificis d'habitatges, un 16% del total, presentava algun nivell de deficiència. Un 1% dels edificis estava en un estat ruïnós, un altre 3%, en un estat dolent, i un 12%, en un estat deficient. Dels prop de 6.000 edificis, 5.000 estan en un estat bo.

Una altra dada que s'extrau del cens de 2011 és que només un de cada cinc edificis d'Alcoi resulta accessible (el 19,5%). Cal recordar que un edifici es considera accessible per a una persona en cadira de rodes, quan aquesta pot accedir des del carrer fins dins de cadascuna dels habitatges de l'edifici sense l'ajuda d'una altra persona.


Les línies d'acció municipals en matèria d'innovació social en habitatge

El Departament d'Habitatge de l'Ajuntament d'Alcoi treballa en algunes línies com en relació amb la innovació social amb la finalitat de renovar el parc d'habitatges.


Es poden esmentar en particular els projectes singulars que s'estan impulsant en temes com el cohousing (habitatges que incentiven el contacte entre veïns) o els habitatges intergeneracionals.