El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

L'Ajuntament d'Alcoi mostra amb dades la reducció de la contaminació al centre durant els caps de setmana

En el Cantó Pinyó "és necessari destacar la gran diferència de les emissions recollides el cap de setmana amb una mitjana de 6,9 ?g/m³ amb les d'entre setmana 19,97 ?g/m³, amb molts dies que s'ha superat els 25 i fins i tot 30 ?g/m³".

El Cantó Pinyó és un dels llocs on més contaminació es concentra a Alcoi. L'Ajuntament d'Alcoi ha extret les dades de contaminació de l'aire en eixe punt i ha diferenciat entre els caps de setmana i els dies entre setmana. Cal recordar que el cap de setmana es permet només el pas de l'autobús i vehicles essencials, mentre que de dilluns a divendres es permet el pas de tots els vehicles. En el Cantó Pinyó "és necessari destacar la gran diferència de les emissions recollides el cap de setmana amb una mitjana de 6,9 μg/m³ amb les d'entre setmana 19,97 μg/m³, amb molts dies que s'ha superat els 25 i fins i tot 30 μg/m³".

Pel que respecta al CO la mitjana d'emissions durant la setmana és de 236,43 g/m³, superant de vegades els 280, inclús els 320, i el cap de setmana es redueix fins a 149,39 g/m³. El diòxid de nitrogen NO2 és gas tòxic i irritant. El NO2 al costat del NO-òxid nitrós- són coneguts com a NOx i són alguns dels principals contaminants a les ciutats.


El diòxid de nitrogen NO2 és gas tòxic i irritant. El NO2 al costat del NO-òxid nitrós- són coneguts com a NOx i són alguns dels principals contaminants a les ciutats. L'exposició continuada NO2 es relaciona amb diverses malalties de les vies respiratòries com a disminució de la capacitat pulmonar, bronquitis agudes, asma i es considera el culpable dels processos al·lèrgics, sobretot en xiquets. També és un dels causants de l'augment en l'efecte d'hivernacle.

Altres barris i la realitat del centre

Després del final del confinament realitzat a causa de la Pandèmia de la Covid 19, l'Ajuntament d'Alcoi va dur a terme mesures per a ampliar els espais per als vianants en les zones més habituals de passeig, En concret en el barri de l'Eixample es va habilitar carril bus de l'Alameda Camilo Sesto per als vianants, mesura que també es va dur a terme en el barri de la Zona Nord en l'Avinguda Juan Gil Albert. Segons l'Ajuntament, pel que respecta al centre es va decidir deixar tan sols per al pas de l'autobús els carrers Sant Llorenç i Sant Nicolau fins a les 20 hores, on ja no podia circular cap vehicle. Asseguren en un comunicat que "aquesta mesura a més afavoria al sector de la restauració que va haver de tancar en l'Estat d'Alarma i que tan sols podia obrir en terrassa en les primeres fases de la desescalada".

El regidor de Mobilitat Sostenible, Jordi Martínez, apunta que "un dels objectius del pla de conversió en zona de vianants del centre, que com ja hem dit és diferent al que hem dut a terme fins al moment, però que també reduirà la presència de vehicles, és millorar la qualitat de l'aire de la nostra ciutat, no sols del centre, també dels altres barris, perquè l'objectiu no és que els cotxes que no passen pel centre passen per altres barris. La finalitat és canviar la mobilitat a la ciutat, apostar pel transport urbà de qualitat, els vehicles de mobilitat personal i també per anar caminant per a realitzar els trajectes curts".