El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

L'Ajuntament d'Alcoi vol declarar BIC el poblat fortificat andalusí del Castellar

Castellar / Facilitat per l'Ajuntament d'Alcoi

La ciutat d'Alcoi compta ara amb un total de 23 BICs, tres d'ells de caràcter immaterial, dos vinculats al Nadal Alcoià: el Betlem de Tirisiti i la Cavalcada de Reis i l'altre, a les Festes de Moros i Cristians. Els 20 restants són immobles.

Les excavacions del poblat fortificat andalusí del Castellar d'Alcoi es troben en la seua recta final, per això, des de l'Ajuntament d'Alcoi han iniciat els tràmits per tal d'aconseguir la declaració de Bé D'interés Cultural (BIC).

Les excavacions del poblat fortificat andalusí del Castellar d'Alcoi porten fent-se des de fa 5 anys. Aquesta va ser impulsada pel mateix Museu Arqueològic Municipal Camilo Visedo Moltó, i autoritzades per la Direcció General de Cultura i Patrimoni de la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport, sota la direcció de l'arqueòleg Germán Pérez Botí, estan ja en la seua recta final.

En una reunió realitzada aquest estiu entre l'Ajuntament d'Alcoi i Juan Antonio López, Cap de Servei Territorial de la Conselleria de Cultura d'Alacant i el cos tècnic es va decidir que, a causa de la importància dels elements que ja han vist la llum, seria convenient treballar per aconseguir la declaració de Bé D'interés Cultural (BIC), distinció important per garantir la seua conservació i l'opció de poder acollir-se a les ajudes per a aquests béns que dóna la Generalitat.

Al llarg dels últims anys, s'han trobat diferents elements, consolidant la rellevància d'aquest jaciment, ja que d'una banda, han aportat valuosa informació sobre el passat àrab de la nostra ciutat, i d'altra, es tracta d'un descobriment important en l'àmbit provincial en estudiar l'inici de la presència andalusina en aquestes terres, un fet històric poc conegut i investigat.

La regidora de Patrimoni Històric, Lorena Zamorano, destaca la importància d'aquest nou recurs cultural: "Als últims anys, gràcies a les excavacions impulsades pel Museu Arqueològic Camilo Visedo, i la dedicació, constància i direcció de l'arqueòleg alcoià, Germán Pérez Botí, hem descobert al Castellar un poblat fortificat andalusí de gran importància. Les excavacions han sigut significatives i ara és moment de centrar-se en la seua conservació pel que estem ja treballant amb l'expedient per a demanar la seua declaració com a Bé d'Interés Cultural (BIC). Una conservació que també ha d'anar de la mà de l'adequació i la interpretació perquè els visitants no especialistes en arqueologia puguen conéixer aquesta part significativa de la història àrab d'Alcoi".

Cal destacar que la ciutat d'Alcoi compta ara amb un total de 23 BICs, tres d'ells de caràcter immaterial, dos vinculats al Nadal Alcoià: el Betlem de Tirisiti i la Cavalcada de Reis i l'altre, a les Festes de Moros i Cristians. Els 20 restants són immobles, incloent-hi entre ells, la campana de l'Ermita de Barxell, el recinte emmurallat de la ciutat, els diversos abrics de la Sarga i el seu entorn, el Molinar, la Serreta, la torre de Barxell, el Puig o Els Llençols, entre altres. Cal destacar que la ciutat compta, a més a més, amb una declaració de Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO a les pintures d'art rupestre de la Sarga.