El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

L'Ajuntament de Cocentaina torna tots els préstecs als bancs i es queda en endeutament zero

Açò suposa que els vora 300.000 euros que en el 2019 es destinarien a préstecs, ara poden destinar-se a altres inversions del municipi.

El consistori contestà ha acabat l'any 2018 amb endeutament zero en els bancs. Segons informen des de la regidoria d'Hisenda, comptaven amb un romanent que els ha permés liquidar tots els deutes públics, i així iniciar el 2019 sense haver de tornar préstecs o pagar interessos. El regidor Marcos Castelló diu que "volem deixar de pagar cada mes als bancs i destinar eixos diners al municipi. Acabem 2018 sense deutes amb els bancs i amb un increment important de la inversió. Tot, sense apujar els impostos. Açò demostra una gestió econòmica i financera molt eficient, conscient i meditada, sense improvisacions ni imprudències, que ens permetrà en futurs exercicis comptar amb una major estabilitat pressupostaria i amb l'increment de la partida d'inversions dins del pressupost municipal".

El regidor d'Hisenda, Marcos Castelló

L'Ajuntament de Cocentaina destinava cada any vora 220.000 euros per a pagar préstecs i interessos a entitats financeres. A açò cal sumar altres 100.000 euros que rep l'Ajuntament de la Conselleria de Cultura en concepte de devolució per la inversió feta en la biblioteca municipal. En total, 320.000 euros que ara, segons asseguren des del consistori, "anirien en el 2019 per a realitzar noves inversions i, per tant, a millorar la vida dels contestans i contestanes". La decisió de liquidar els deutes amb els bancs es va prendre en un plenari municipal amb els vots a favor de PSPV i Ciutadans, l'abstenció de Guanyar i els vots en contra del PP i el Col·lectiu Compromís 03820.

L'Ajuntament de Cocentaina recorda que en la dècada del 2007 al 2017 s'ha patit la pitjor crisi econòmica financera i econòmica a Espanya, però que a Cocentaina, la inversió mitjana dels últims 10 anys ha ascendit a 1,85 milions d'euros. "S'aconsegueix un elevat índex d'inversions sense haver augmentat els impostos", expliquen des de la regidoria d'Hisenda, "al contrari, s'ha abaixat l'IBI en els últims dos anys un 15% i s'ha suportat l'increment important de la despesa del municipi, que ofereix tots els serveis públics (llum, brossa, aigua, manteniment, instal·lacions esportives, educatives, culturals i socials, etc.) així com totes les activitats de les diferents associacions sufragades amb diners públics. Uns costos que no han deixat de pujar notablement en els últims anys, com és el cas de la llum, que en un any ha augmentat un 16% (per a Cocentaina suposa 160.000 euros més en concepte de llum, en tan sols un any)".