El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

L'Ajuntament es compromet al foment de les renovables, la reducció de plàstics i la potenciació del transport urbà

Plenari municipal celebrat aquest 6 de setembre

El govern una comissió perquè tots els partits polítics puguen participar en l'elaboració de les condicions del nou contracte del transport urbà, que caduca en 2020.

També ha avançat que incrementarà el nombre de contenidors en la Glorieta a disposició de les filaes durant la celebració del pròxim Mig Any.

 

La diversitat de sensibilitats entre la corporació municipal alcoiana no han impedit que al plenari d'aquest setembre s'haja escenificat un consens per a assolir mesures de preservació del medi ambient. Fins a tres acords s'han concretat en aquest sentit en la sessió plenària d'aquest matí, una moció i dos precs, dirigits a la reducció dels residus plàstics, el foment del transport sostenible i les mesures per a frenar la "situació d'emergència climàtica".

D'aquesta forma, la cambra ha acceptat per majoria una moció presentada per Podem Alcoi amb què actuar sobre la "situació d'emergència climàtica". Totes les formacions -a excepció de l'abstenció de VOX- han evidenciat el seu suport de cara al foment de les energies renovables als edificis municipals, plans per a millorar la qualitat de l'aire, o les campanyes per a reduir el consum d'envasos plàstics. Aquestes han sigut algunes de les mesures explicitades pel regidor de Podem Aarón Ferrándiz, tot davant les inicials acusacions de falta de concreció mostrades per alguns partits davant el document original de la moció.

El regidor de transició ecològica, Jordi Silvestre, ha expressat la sensibilitat del govern municipal en relació a la qüestió, afirmant que es tracta d'una "obligació moral per a properes generacions" i apuntant a la necessitat de "realitzar pedagogia" d'aquests temes. Els representants de Guanyar Alcoi i Ciutadans han fet èmfasi en el caràcter genèric de la moció, encara que no han qüestionat la idoneïtat del document. Tampoc ho ha fet el Partit Popular, recordant l'eix sostenible del pla estratègic Alcoi 2019-2025 i sol·licitant la recerca de finançament per a posar en marxa aquestes mesures.

La nota discordant en aquest sentit l'ha evidenciat el portaveu de VOX, David Abad, que en primera intervenció ha qualificat la proposta d'"alarmista i ideològica", encara que posteriorment ha suavitzat la seua postura per a justificat la seua abstenció final.

Millores del transport urbà

Seguint amb aquesta línia d'apostar per la sostenibilitat, el govern socialista ha acceptat un prec presentat per Ciutadans on es demanava una millora de la línia d'autobusos. Jordi Martínez, regidor de mobilitat, ha recordat que el govern ha convocat una comissió perquè tots els partits polítics puguen participar en l'elaboració de les condicions del nou contracte d'autobús, que caduca en 2020. La portaveu de Ciutadans, Rosa García, ha avançat les aportacions que realitzarà en aquesta comissió, com per exemple la demanda que l'autobús arribe fins a la zona del col·legi de la Salle, a les vivendes del Chorrador, al Poliesportiu Francisco Laporta, i als diferents polígons industrials de la ciutat.

Reducció de l'ús de gots de plàstic en festes

L'últim dels tres compromisos adoptats pel govern en ple ha sigut el de la reducció de l'ús de plàstics, concretament durant les festivitats populars. Tal com ha explicitat la regidora de Compromís Elisa Guillem, aquesta realitat ha d'anar en la línia de "reutilitzar els gots i envasos en Festes, així com l'ampliació de papereres en aquests esdeveniments". El regidor Jordi Silvestre ha esmentat algunes iniciatives que s'estan portant a terme en aquesta matèria (com el programa Desplastifica't), i ha avançat mesures que podrien començar a aplicar-se en Mig Any a la Glorieta, com per exemple l'increment de contenidors a disposició de les filaes.