El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

L'Ajuntament ha de pagar 170.000 euros a FCC per objectius que no s'han auditat de manera externa

En plenari extraordinari s'ha aprovat no continuar amb el procediment judicial i acceptar les pretensions d'FCC, que vol el pagament de 170.000 euros en concepte d'objectius aconseguits en 2020. L'oposició critica que no s'ha fet control extern i no se sap si s'han aconseguit aquests objectius, però la majoria s'ha abstingut perquè el cas tenia poca viabilitat jurídica.

Problemes amb l'actual contracte de la brossa i neteja viària d'Alcoi, adjudicat fa 4 anys a FCC. El nou contracte estipula una retribució anual que pot arribar fins als 170.000 euros, que es marca segons uns objectius de qualitat aconseguits i que han d'estar certificats amb una auditoria. Durant 2018 i 2019 es feren les auditories, on es detectaren deficiències. En 2020 no es van licitar les auditories externes, sinó que es van realitzar des del departament de Medi Ambient, amb la conclusió de que s'havien aconseguit tots els objectius.  En 2021 s'han tornat a licitar les auditories externes, ara en marxa, i segons la informació oferida pel portaveu del Partit Popular, el grau d'incompliment dels objectius està al voltant del 32 per cent, tot i que encara no han acabat els controls.

Així que la situació de 2020 és la que ha generat problemes. FCC reclama els 170.000 euros per complir tots els objectius. No hi ha auditoria externa que ho confirme, però des de l'Ajuntament asseguren que el control de qualitat s'ha fet amb mitjans propis municipals i l'informe és favorable. No està d'acord gran part de l'oposició, consideren que sí que hi ha deficiències i incompliments en el servei de neteja, reclamen més control, i quan el pagament arriba a plenari no s'aprova.

Davant aquesta negativa a pagar, FCC recorre als Tribunals i presenta un contenciós administratiu, que des de l'Ajuntament no ven possibilitats de guanyar. Defensen l'auditoria municipal, consideren que la negativa a pagar correspon a una motivació "política i no tècnic-jurídica", i presenten un informe de la lletrada de l'Ajuntament on es recomana "l'aplanament" del procediment, és a dir, acceptar les pretensions d'FCC i pagar, perquè la "representació lletrada vaticina que aquesta demanda no prosperarà".

I això és el que s'ha aprovat en el plenari d'aquest 14 de febrer, l'aplanament del procediment i el pagament a FCC dels 170.000 euros. S'ha aprovat amb els vots a favor de PSOE i Ciutadans, i l'abstenció de PP, Podem, Compromís, VOX i el regidor no adscrit. L'únic que ha votat en contra és Guanyar Alcoi.

Com expliquen en el vídeo alguns membres de l'oposició, s'abstenen per no incrementar les despeses del consistori en un procés judicial amb poques perspectives. Però no ho han fet sense crítica, perquè dubten de la qualitat del servei, de si realment s'han complit tots els objectius com per a cobrar els 170.000 euros, i del control que fa l'Ajuntament del contracte més elevat que té la ciutat.