El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

L'Ajuntament presenta un pressupost de 55 milions d'euros per al 2017

L'alcalde Toni Francés i la regidora d'hisenda Vanessa Moltó presenten els pressupostos 2017/AM
Ja s'ha passat l'esborrany a l'oposició, i el govern municipal confia a aprovar-los abans que acabe l'any

Inclou noves partides per a projectes com la construcció d'un pavelló esportiu per a gimnàstica rítmica, o la creació d'una empresa pública perquè gestione diferents serveis. S'incrementen les partides destinades a promoció econòmica, on s'inclou una inversió per al centre de la ciutat. Tot i això, encara hi ha despeses inevitables com el pagament de sentències judicials, a les que es destinen 2,5 milions d'euros.

L'Ajuntament d'Alcoi calcula que necessitarà per al 2017 un total de 55 d'euros per a complir amb tots els projectes i pagaments. És un pressupost un 4 per cent més alt que el de l'any passat, que es va quedar en els 53 milions d'euros.

Incolu projectes nous molt demandats, com la construcció d'un pavelló de gimnàstica rítmica, al que es destinen 250.000 euros; o una reserva d'altres 250.000 euros per a posar en marxa el CADA, recentment anunciat pel president de la Generalitat. Destaca també els 200.000 euros que es pressuposten per a una empresa pública que gestione diferents serveis, com el complex esportiu del Matadero, el Centre Cervantes Jove o el manteniment de parcs i jardins. Una de les partides més grans és la que es destina al futur parc de l'Illa de Rodes, amb 700.000 euros, que si incloem la que es va apartar dels pressupostos de l'any passat, ascendeix a vora 1.200.000 euros (més les aportacions que facen la Diputació o que arriben del pla DUSI si s'aprova).

L'alcalde d'Alcoi Toni Francés, ha detallat aquestes i altres partides que són "de futur, propostes per millorar la ciutat i recuperar la capitalitat". Així, també destaca els 250.000 euros que es destinaran a la revitalització del centre, per als projectes que isquen de la mesa de treball formada per veïns, comercials, polítics i agents socials. O altre projecte pel qual el govern aposta que són els pressupostos participatius, que en el 2017 comptaran amb 420.000 euros. Per últim, també s'inclou el nou contracte del clavegueram, amb un pressupost de 400.000 euros.

Tot i això, no tot són projectes de futur per a la ciutat. Toni Francés explica que es tracta "d'un pressupost que encara té hipoteca del govern passat", i que 2,5 milions d'euros els han de destinar a pagar sentències pendents, com ara la del Bulevard, que esperen que arribe a principis del 2017 i que suposarà una despesa de 820.000 euros. També altres sentències de revisió de preus i impagaments que no es feren entre els anys 2007 i 2011 a empreses com Fomento o Tuasa.

La regidora d'hisenda Vanessa Moltó assegura que "són uns pressupostos preocupats per la promoció econòmica i implicat en les inversions. La tendència és reduir el deute de les arques municipals". Moltó destaca que s'ha arribat a una mitja de 15 dies per al pagament per part del consistori, "la qual cosa demostra una bona gestió".

A més a més, l'endeutament per habitant se situa a finals d'enguany en el 46 per cent, quan l'any passat era del 52 per cent. Açò suposa que l'Ajuntament té un deute actualment de 22 milions d'euros.

 

Els increments en percentatges

Vanessa Moltó ha detallat els diferents increments que hi ha en les partides que han volgut prioritzar.

Així, els increments més importats estan en el capítol de promoció econòmica, amb un 367 per cent més en els diners destinats al comerç (sobretot per una partida específica de 250.000 euros per revitalitzar el centre); un 14 per cent més en la partida d'empreses; i un 28 per cent en la partida destinada a turisme.

També continua l'increment per a les polítiques socials, amb un 11 per cent més per a benestar social i un 15 per cent per a la tercera edat.

S'incrementen moltes altres partides: participació ciutadana en un 20 per cent, cultura en un 27 per cent, polítiques comarcals en un 21 per cent, medi ambient en un altre 20 per cent, territori en un 49 per cent, obres i serveis en un 16 per cent, i patrimoni històric en un 20 per cent.

Aquests increments es compensen amb una disminució de les despeses financeres, que baixen fins al 41,5 per cent, enfront del 30 per cent que es van reduir en el pressupost anterior. Els préstecs també s'han reduït en un 7 per cent, i enguany es pagarà 800.000 euros menys entre interessos i amortitzacions.

També s'incrementen els ingressos, sobretot per la nova aportació recentment anunciada del Fons de Cooperació Municipal.

 

Calendari i planificació

L'objectiu de l'Ajuntament és aprovar els pressupostos abans que acabe l'any per a què entren en vigor a principis del 2017. Així, ja s'ha passat l'esborrany als grups de l'oposició, i està previst que el pròxim 21 de desembre tinga lloc la comissió informativa amb els grups polítics. Si tot va com està previst, els pressupostos podrien aprovar-se en el plenari del 29 de desembre.