El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

L'Ajuntament proposa una nova baixada de l'IBI per tercer any consecutiu

L'IBI continua en un coeficient alt respecte altres municipis, però els valors cadastrals no es revisen des de l'any 2000. Això fa, segons el consistori, que tinguem a Alcoi una menor pressió fiscal

El govern municipal d'Alcoi ja té preparada la nova ordenança fiscal per a debatre en el pròxim plenari d'octubre, i que entre altres, proposa una nova baixada de l'Imposte de Béns Immobles, l'IBI. Seria el tercer any consecutiu de baixada, després que en el 2016 es baixara a l'1,02, i en 2017 a l'1,01. La proposta ara és arribar a l'1 per cent de coeficient, "la xifra més baixa dels últims 25 anys". La regidora d'Hisenda Vanessa Moltó recorda que a començaments de legislatura estava a l'1,05 per cent, i que amb la baixada d'enguany aconsegueix l'objectiu que s'havia marcat. 

Aquest coeficient és el percentatge que es multiplica pel valor cadastral de la vivenda per saber molt s'ha de pagar d'impost; un percentatge que ha d'estar entre el 0,4 de mínim i l'1,3 de màxim. Alcoi no té un dels coeficients més baixos de les nostres comarques, si comparem amb el 0,95 de Cocentaina, o el 0,585 d'Ibi, o el 0,57 de Xàtiva, segons les dades del Ministeri d'Hisenda. També hi ha de més alts, com el de Muro que està a l'1,045. Però des de la regidoria d'hisenda asseguren que açò es compensa perquè els valors cadastrals a la ciutat no s'actualitzen des de l'any 2000, la qual cosa fa que, finalment Alcoi siga "una de les que menys impostos paga comparativament amb ciutats del mateix nombre d'habitants, ja que la mitjana està en 545,62 i en Alcoi és de 410,52

Altra novetat que inclou la nova ordenança és una taxa per aquells que més residus deixen en l'ecoparc. La proposta és que a partir dels 500 quilograms de residu es pague 0,075 euros per quilogram de més, "per coadjuvar al pagament del servei municipal per part dels que més ús facen". És una idea que naix del Partit Popular per a reduir els abocaments incontrolats.

Pel que fa a les taxes i preus públics en general, alguns es queden com estan, com per exemple l'IAE, l'impost sobre vehicles de tracció mecànica, l'impost sobre construccions, instal·lacions i obres; o el transport universitari. Però altres, sense especificar, pugen fins a un 2,2 per cent "per adequar-se a l'augment de l'economia".

La regidora d'hisenda Vanessa Moltó fa una molt bona valoració del treball fet des de la seua àrea en els últims anys, "d'una banda hem racionalitzat la despesa per sanejar els comptes municipals que ens vam trobar; i l'any passat vam tancar amb un superàvit ajustat propi dels pressupostos equilibrats. D'altra banda, als últims anys hem apostat per ajudar als col·lectius menys afavorits reduint els seus impostos I triplicant al pressupost de serveis socials respecte a governs anteriors. Cal destacar també la reducció de l'IBI que hem fet, i a dia d'ara, l'IBI que paguen els alcoians és el més baix dels últims 25 anys, el que beneficia la butxaca de tots els ciutadans".