El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

L'Ajuntament d'Alcoi tanca l'exercici 2018 amb superàvit

Moltó i Francés han presentat aquest 11 de març la liquidació del pressupost 2018.

El Govern local ha tornat a incomplir la regla de despesa, enguany per valor de 480.000 €, xifra per la qual haurà d'elaborar un pla econòmic financer.

"Acabem la legislatura amb un Ajuntament sanejat, preparat per a afrontar els reptes que tenim per al futur". Amb aquestes paraules s'ha referit l'alcalde Toni Francés a la liquidació del pressupost de 2018, que s'ha saldat amb un saldo positiu d'1.155.600 €. Aquesta xifra s'ha de sumar al romanent positiu de tresoreria per valor de 66.564 €, el qual l'Ajuntament destinarà a amortitzar els préstecs de què dispose.

L'alcalde ha al·ludit als 4,5 milions de deute que l'Ajuntament tenia en 2010 per tal d'evidenciar la bona gestió econòmica de l'equip socialista. "Hem passat d'un endeutament del 106% en 2010 a l'actual 43%. Això implica que cada alcoià abans devia l'equivalent de 617 €, mentre que ara la xifra és de 369 €" ha afirmat Francés.

La regidora d'Hisenda, Vanessa Moltó, ha presentat la liquidació de comptes acompanyant el primer edil, fent referència també a l'actual termini màxim de 7 dies per al pagament de proveïdors, i a l'acompliment general de les previsions d'ingressos i despeses del 90%.

Elaboració d'un pla econòmic financer

L'Ajuntament es veurà obligat a elaborar un pla econòmic financer després d'incomplir la regla de despesa. Aquest incompliment està xifrat en uns 480.000 €, quantitat que l'Ajuntament es veurà obligat a bloquejar temporalment. Moltó recorda que "l'actual regla ve donada per un pressupost prorrogat, que és el que té el Govern central al damunt la taula"; no obstant això, espera la regidora que el Govern nascut de les pròximes eleccions generals "revertisca aquesta situació perquè els ajuntaments sanejats puguen destinar més recursos per a assolir les necessitats dels ciutadans".

Increment de les subvencions

Altre dels punts que remarca l'Ajuntament en la liquidació positiva és l'augment de les inversions per part dels governs provincials, autonòmics i estatals respectivament, que en 2018 han ascendit conjuntament fins al voltant dels 6 milions d'euros. En aquesta xifra s'inclouen els 5,2 milions invertits per la Generalitat Valenciana, l'aportació més gran d'aquest ens en els últims 15 anys "en concepte d'inversions directes a projectes de l'Ajuntament d'Alcoi" ha recordat Francés. A aquesta quantitat s'han de sumar els 290.000 € procedents de la Diputació d'Alacant, i els més de 400.000 € aportats per l'estat espanyol.