El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

L'Ajuntament de Castalla ultima la museïtzació del Castell

Castell de Castalla

Com bé comenta l'alcalde de Castalla, Antonio Bernabeu: "La intenció és potenciar el patrimoni cultural i històric del nostre poble i fer més accessible la història de Castalla als visitants que s'apropen a conèixer-la"

El projecte inclou el condicionament de l'aljub i la Vila Medieval, realitzat amb 538.189€, finançats al 50% amb fons FEDER

L'Ajuntament de Castalla es troba en la fase final de la museïtzació del Castell de la localitat, un dels grans objectius de l'equip de govern dins de la seua política de recuperació del patrimoni històric, cultural i turístic. El projecte s'ha realitzat per un import de 538.189,40€ i s'ha finançat al 50% per la Unió Europea a través del Programa Operatiu del Fons Europeu de Desenvolupament Regional, més conegut com a Fons FEDER. Com bé comenta l'alcalde de Castalla, Antonio Bernabeu: "La intenció és potenciar el patrimoni cultural i històric del nostre poble i fer més accessible la història de Castalla als visitants que s'apropen a conèixer-la".

El castell consta de tres parts ben diferenciades: el Palau, el Pati d'armes i la Torre Grossa. Precisament el Palau de la fortificació, símbol del poder feudal, és l'espai que ha centrat bona part de les actuacions per a la museïtzació de la fortificació, que es divideix en quatre eixos. En primer lloc, la creació d'una nova identitat corporativa per a tot el conjunt patrimonial castellut; en segon, la senyalització interior i exterior de les parts més interessants de l'edifici; en tercer lloc, la instal·lació de panells informatius i, per últim, l'equipament de vitrines per a l'exposició de peces museístiques.

En aquest sentit, el Consistori treballa perquè es puguen exposar un conjunt de peces de museu de diferents èpoques històriques, de gran valor patrimonial, trobades a excavacions anterior al Castell. La regidora de Turisme, Maite Gimeno, ha aclarit que "fins al moment estaven exposades al Museu Arqueològic Provincial d'Alacant (MARQ), a qui hem sol·licitat la cessió temporal".

Els visitants podran observar a través del cristall peces medievals islàmiques, una primera sèrie procedent del Califat Omeia datades al segle X. A més, tal com ha assegurat l’alcalde, “hem arribat a un acord amb la parròquia Mare de Déu de l’Assumpció per a exposar unes peces d’època musulmana que fins al moment estaven depositades a l’església”.

Aquestes actuacions es completen amb les millores realitzades al conjunt arquitectònic,
com la creació d’un Centre d’Interpretació Turístic, la consolidació de les estructures i
restes arqueològiques i les millores en l’accessibilitat a la plaça, per al que s’han ampliat
dues àrees d’esbarjo.