El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

L'Ajuntament xifra en 90 per cent l'èxit en el tractament de la processionària a Alcoi

Un treballador de Lokímica en el moment del tractament en arbres per reduir la processionària
En els últims dos mesos s'han atés 9 incidències en llocs on ha proliferat de nou la processionària

La processionària a Alcoi és endèmica, és a dir, forma part del nostre ecosistema i no es pot erradicar totalment. Per això es fan tractaments cada any de manera ininterrompuda des del 2004 per reduir al màxim la seua incidència. Tot i això, hi ha vegades que les plagues són més molestes, i enguany hem viscut rebrots en alguns col·legis i parcs on hi ha pins. En els últims dos mesos s'ha actuat de nou en 9 llocs on s'ha trobat de nou la processionària. Acabat el tractament, l'Ajuntament calcula que l'èxit és del 90 per cent, i atribueix el 10 per cent restant a terrenys privats on són els propietaris els que han de fer el tractament.

L'eruga de la processionària està generant maldecaps enguany, amb la proliferació en diferents zones. En els últims dos mesos s'han atés un total de 9 incidències, algunes en llocs on ja es fa un tractament preventiu, però on s'han creat noves bosses; i altres en llocs que fins ara no estaven inclosos en els punts de tractament habituals, sobretot en la zona més alta de l'Eixample.

Que l'èxit del tractament no siga del 100 per cent, des del consistori ho atribueixen als terrenys de titularitat privada, i l'Ajuntament ha fet un requeriment als propietaris per què "actuen amb celeritat". Aquestes parcel·les poden ser focus de contaminació d'altres parcel·les properes, i per això es recomana que prenguen mesures com la col·locació de trampes en els mesos d'estiu, polvoritzar insecticida en octubre i novembre i podar adequadament les bosses que apareguen.

Lokímica és l'empresa que s'encarrega del tractament de la processionària a Alcoi des de l'any 2004. Expliquen que aquest tractament ha de fer-se de manera interrompuda tots els anys per tal de mantindre els baixos nivells d'erugues, ja que "l'eliminació total no es pot aconseguir". I és que la processionària a Alcoi és endèmica i no epidèmica, és a dir, la trobarem sí o sí als arbres perquè el nostre clima afavoreix el seu desenvolupament. Per això són importants els tractaments continus, per reduir al màxim la seua incidència.

En l'informe de Lokímica sobre el tractament fet per al període 2017-2018 expliquen que s'intenta fugir de plaguicides que afecten l'entorn natural, així que s'utilitzen trampes amb feromones que atrauen els mascles en la fase de papallona, abans de reproduir-se amb una femella. Les trampes es posen en els mesos d'estiu, en un total de 30 localitzacions de la ciutat. Des de Lokímica estimen que cada mascle d'eruga atrapada a temps evita la cria d'entre 500 i 1.000 erugues noves. A Alcoi en la campanya activa s'han atrapat un total de 619 mascles, per la qual cosa s'estima que s'ha evitat la proliferació de més de 350.000 erugues.

A banda de les trampes, en el mes de novembre també es va fer un tractament preventiu amb polvorització d'insecticida en els pins, o amb endoteràpia (una tècnica per la qual l'insecticida s'inocula a l'arbre que l'incorpora a la sàvia i arriba a les fulles de les quals s'alimenten les larves). Són tractaments que es fan en zones on hi ha pins de gran envergadura, molt alts, i als quals és difícil arribar amb les trampes.

A banda de tot açò, des del 27 de desembre i fins al 21 de febrer del 2018, s'ha atés un total de 9 incidències en llocs on la processionària ha tornat a aparéixer en quantitat, o en zones on fins ara no es feia tractament. Així, s'ha actuat de nou a l'IES Andreu Sempere, els col·legis Horta Major i Santa Ana, el parc del carrer Músico Serrano, el centre de dia de l'Alzheimer, la piscina municipal José Trenzano, el carrer Periódico Ciudad, i el recinte firal on està la pista de BMX. També s'ha rebut una incidència del carrer El Sargento, on no s'ha pogut actuar per ser de propietat privada. Lokímica assegura que a finals de febrer s'ha fet una segona comprovació en els llocs més conflictius, i s'han retirat més bosses de l'IES Pare Vitòria, o la Vaguada. També s'han retirat bosses no actives, però que podien generar alarma, per exemple, en el parc del carrer Periódico Ciudad.