El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

L'Ajuntament posa en marxa un sistema d'il·luminació intel·ligent pioner a tot l'estat

El nou sistema de telegestió permetrà controlar la il·luminació urbana des d'un ordinador.

El carrer Alacant serà el primer indret de tot l'estat en disposar d'un nou sistema d'il·luminació intel·ligent, que permetrà regular la intensitat dels fanals en funció del trànsit de vehicles. Es tracta d'una de les iniciatives que l'Ajuntament d'Alcoi posa en marxa dins de l'estratègia 'Smart City', i que també inclou un sistema de telegestió de fins a 900 punts de llum en els polígons industrials de la ciutat.

El sistema, que des de l'1 de març es troba en funcionament en el carrer Alacant, permet la reducció del consum elèctric en un 30% aproximadament, a més de la reducció en les emissions de C02 i de la contaminació lumínica. Tal com expliquen els responsables del projecte, s'han disposat càmeres als dos extrems de la carretera, la qual cosa permet comptabilitzar el nombre de vehicles que circulen per ella i en última instància regular el fluid elèctric en cinc nivells d'intensitat. El registre estima que per aquest vial de la ciutat passen uns 2.500 vehicles per hora.

Aquest sistema però, no podrà aplicar-se a totes les artèries de la ciutat, ja que a major nombre d'encreuaments en un vial, major nombre de dispositius de control es requeririen, i per tant la inversió deixaria de ser rendible. En Entença, per exemple, i malgrat ser el paradigma del carrer intel·ligent, no està previst que s'implemente.

Il·luminació intel·ligent als Polígons

El que sí que s'ha aplicat –en aquest cas en els cinc polígons industrials d'Alcoi- és un sistema de telegestió intel·ligent, amb 900 nous punts de llum i 100 sensors de presència. L'estalvi energètic en aquest cas és del 60% (al voltant de 180.000 € anuals), i contempla la regulació de la llum en passos de zebra davant la proximitat dels vianants. El carrer Sant Nicolau i El Camí són els dos pròxims carrers on l'Ajuntament aplicarà aquesta tecnologia, amb la possibilitat d'implementar-ho a la resta dels vials, sempre que les condicions ho permeten.

A partir d'ara, els responsables dels serveis municipals podran controlar a distància i amb un ordinador la intensitat dels fanals als cinc polígons. Aprofitant les obres a la rotonda sud de la ciutat, per exemple, s'incrementarà la intensitat de la llum al carrer filà Verds, carrer que previsiblement patirà un augment del trànsit amb les obres de la rotonda.

L'actuació serà finançada amb fons municipals, amb la intenció "que la inversió es puga amortitzar amb l'estalvi", ha assegurat l'alcalde Toni Francés, una inversió que es preveu puga ser retornada d'ací a tres anys.

Imatge d'alguns llocs on s'han instal·lat fanals intel·ligents