El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

L'Alardo d'Alcoi en xifres: quasi 2.500 festers dispararan més de 4.800* quilos de pólvora

El Govern d'Espanya ha donat el vistiplau definitiu per a la celebració del dia dels trons

Juan José Olcina, president de l'ASJ, insta a filaes i festers a implicar-se "per a conservar un acte que és patrimoni únic i que representa un dels principals espectacles pirotècnics d'Espanya". Enguany cada fester podrà disparar un màxim de dos quilos, i la pólvora es pot arreplegar els dies 20 i 21 d'abril a l'alberg del Baradello de Moya.

*Edició: la Junta de Seguretat celebrada després de la previsió de l'Associació de Sant Jordi, reduïa la xifra de pólvora a 2.942 quilos, basant-se en les peticions dels festers que dispararan.

 

La subdelegació del govern ja ha autoritzat definitivament els diferents aspectes dels quals depenia la celebració de l'Alardo a Alcoi. Per una banda, s'ha autoritzat el repartiment de 4.868 quilos de pólvora per als 2.466 festers que ho han sol·licitat i compleixen els requisits. Recordem que, a més de ser major d'edat, calia acreditar dos anys d'experiència disparant, o superar un curs de formació a AITEX. Cada fester disposarà d'un màxim de dos quilos de pólvora, el doble del que s'utilitzava fins ara. 

I també des del Govern Central s'ha donat autorització al lloc on es repartirà aquesta pólvora, l'alberg del Baradello de Moya, molt a prop del Preventori. Des de l'Associació de Sant Jordi recorden que el repartiment serà el dia 20 d'abril entre 10 i 19 hores; i el dia 21 d'abril entre les 10,30 i les 12 hores.

Així, tot està enllestit per al tercer dia de la trilogia, després dels dubtes dels últims anys per la modificació del reglament d'explosius. Francisco Cantó, ponent de festes de l'Associació de Sant Jordi, diu que "ha sigut un treball dur, però hem aconseguit un Alardo amb alta participació i ajustat a la nova normativa". Per la seua banda, el president de l'Associació, Juan José Olcina, insta a filaes i festers a implicar-se "per a conservar un acte que és patrimoni únic i que representa un dels principals espectacles pirotècnics d'Espanya".

Des de l'Associació de Sant Jordi recorden a més que ja s'han pres altres mesures, com el pagament de la pólvora per part de l'Associació o la subvenció per a obtindre la llicència d'armes, per tal de "salvaguardar l'acte", i aconseguint "que l'Alardo del pròxim 24 d'abril mantinga tot la seua esplendor".