El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

L'Alcoià-El Comtat: El reducte del Botànic

El mapa electoral de la comarca
  • A Alcoi, la qüestió clau és GUANYAR, que ha marcat com a línia roja que no es construïsca el polígon Alcoi-SUD (abans La Canal).

Curiositat. Aquestes comarques solen anar en sentit contrari a la Generalitat (no a la institució i sí al fet que la majoria de pobles han optat per donar el suport electoral al PP). El cert és que COMPROMÍS té la clau de la governabilitat en Alcoi, Ibi, Muro, Cocentaina i Alqueria d'Asnar. En aclarir-se amb el PSPV, l'Alcoià i El Comtat es podrien convertir en el reducte del Pacte del Botànic.

Els polítics de l'Alqueria d'Asnar, Ibi, Muro, Cocentaina i Alcoi viuen aquests dies un -sense-parar- de reunions i propostes entre ells, sobretot pel que fa al PSPV i COMPROMÍS. I és que els valencianistes han crescut en vot en totes les localitats de les comarques i els seus regidors seran clau per a assegurar la governabilitat.

Alcoi és el cas més inesperat perquè el PSOE estava convençut d'almenys fregar la majoria absoluta. I de 12 n'han passat a 9. Ara necessitaran, precís, el suport d'almenys COMPROMÍS (3 regidories) i de GUANYAR (2 regidories) si volen aprovar pressupostos i tindre una legislatura tranquil.la i productiva. Les negociacions han començat i sembla que no hi haurà problemes amb COMPROMÍS. La qüestió clau és GUANYAR, que ha marcat com a línia roja que no es construïsca el polígon Alcoi-SUD (abans La Canal).

Pel que fa a Cocentaina, la situació és encara més complexa. Empat a 5 entre PSPV i COMPROMÍS i 6 regidors per al PP, guanyador per primera vegada en la història de les eleccions. Els dos d'esquerres sumen, però les negociacions prometen ser com a poc, apassionants. Qui serà l'alcalde? Rubén (PSPV) o COMPROMÍS (Jordi). Es partiran la legislatura dos anys cadascú. Difícil de saber fins a última hora, segur.

Muro sembla més clar. Vicent Molina (5) s'ha d'aclarir amb el PSPV (2) i nugar algun dels dos regidors dels independents. Molina guanyà el 2019, però una estranya coalició de partits el privà de l'alcaldia.

Pel que fa a Alqueria d'Asnar, el PSOE en té 3 i COMPROMÍS 2, mentre que el PP n'aconseguí 2. Així que el pacte del Botànic és evident.

On ha canviat radicalment la situació és a Ibi, un "feudo" popular des de fa 30 anys. Serralta no serà l'alcalde (PP) i el PSOE podria governar (7) amb COMPROMÍS (4). I és que PP (9) i VOX (1) no sumen.

Tot s'ha de decidir abans del 17 de juny. Els telèfons tiren fum.