El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

L'Alcoià i el Comtat manté la incidència en Risc Alt amb 330 casos per cada 100.000 habitants

Segons l'actualització de xifres oficials oferides per Sanitat, publicada aquest 16 de març però que arrepleguen dades fins al 14 de març, el departament de Salut d'Alcoi compta amb un total de 39.490 casos detectats des de l'inici de la pandèmia, 452 en l'última quinzena. Sumem una nova mort, i hem perdut en dos anys 456 persones.

Ens costa eixir d'aquesta onada, la més llarga i la que més casos ha registrat. Però tot i que l'eixida és lenta també és clara, perquè no tenim quasi morts ni hospitalitzacions, i la majoria de contagiats registren símptomes lleus.

La majoria de departaments de salut de la Comunitat Valenciana encara presenten xifres d'incidència considerades en risc alt, com el cas del departament d'Alcoi, però les altes xifres d'incidència ja no es consideren tan rellevants en aquest moment de pandèmia, perquè tant des del Ministeri com des de la Conselleria de Sanitat s'ha anunciat que des d'aquesta setmana ja no s'oferiran actualitzacions de xifres diàries, sinó que hi haurà tan sols dos actualitzacions setmanals, dimarts i divendres de vesprada.

Pel que fa a les xifres d'incidència locals i per departaments, ja s'oferien tan sols dos vegades per setmana i, de moment, així continuarà, tot i que no seria d'estranyar que d'ací poc deixaren de donar-se. Les tenim, però aquesta setmana han arribat amb retard, i l'actualització al portal de sanitat no s'ha fet fins aquest dimecres dia 16 de març i amb dades arreplegades fins al dilluns 14 de març.

I segons les xifres oferides per Sanitat, al nostre departament el descens d'incidència continua, lent però segur. La majoria de municipis estan en risc mitjà, ja per sota dels 300 casos per cada 100.000 habitants, com Alcoi, Ibi, Castalla o Onil. La incidència continua sent un poc més elevada a Cocentaina, amb 798 casos per cada 100.000 habitants, tot i que en descens; o a Banyeres de Mariola, amb 803 casos per cada 100.000 habitants.

La incidència a hores d'ara és molt més alta que l'any passat en aquestes dades, quan ja estàvem fora de risc i per sota dels 50 casos per cada 100.000 habitants. Però és que, com ja hem explicat en alguna ocasió, aquesta onada res ha tingut res que vore en les anteriors. En els últims tres mesos i mig s'han detectat quasi el 60 per cent de tots els casos registrats en tota la pandèmia, és a dir, en tres mesos i mig, més del doble de casos que en l'any i nou mesos d'abans. Ha sigut l'onada més contagiosa, però la menys virulenta i mortífera. A l'Hospital Verge dels Lliris, en març del 2021 s'esforçaven per recuperar la normalitat, i als centres de salut tornava a poc a poc l'atenció presencial. Hui, 16 de març, la situació a l'Hospital continua relativament tranquil·la, amb 6 persones ingressades, cap d'elles en l'UCI. Pel que fa a les morts, lamentem una nova pèrdua que correspon a Castalla, i són 31 les persones que han perdut la vida amb el coronavirus aquest hivern a les comarques. L'hivern passat, en el mateix període, els tres mesos d'hivern, moriren 245 persones.

A més, cal tindre en compte que aquest hivern l'hem passat amb menys restriccions. Ara tan sols queda la mascareta en interiors, que ja es debat sobre la seua eliminació, quan en març de l'any passat encara parlaven de reobrir l'interior de bars i restaurants.

Queda encara deixar passar el temps i vigilar l'alta capacitat de transformació d'aquest maleït virus, però sembla que es converteix ja en una malaltia endèmica i no pandèmica, amb la que lluitarem cada temporada com es fa en altres malalties contagioses o temporals, però sense generar les conseqüències inassumibles per a la societat que hem viscut els últims dos anys.