El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

L’alcoià Jordi Botella presenta ‘Metralla’, “molt més que una novel·la sobre la Guerra Civil”

Jordi Botella / Marga Fagoaga Pons

La presentació serà el dijous 3 de juny a les 19 h al Centre Cultural Mario Silvestre

Aquest dijous 3 de juny, el Centre Cultural Mario Silvestre acull la presentació de la darrera obra de Jordi Botella, titulada ‘Metralla’. L’acte serà a les 19 h. El llibre conta la història de la família Llonch i es desenvolupa a 1938.

‘Metralla’ conta moltes històries dins d’un mateix llibre, però totes aquelles es basen en la resistència antifeixista durant la Guerra Civil. El fil conductor és la història de la família Llonch. El llibre narra la lluita en favor d’uns ideals i d’un govern legítimament constituït i elegit pel poble. La del dolor de tanta gent innocent i anònima. També la barbàrie i la repressió sense escrúpols dels vencedors sobre els vençuts, i l’exili de tanta gent que va veure escapçada la seua vida per sempre.

Alguns dels passatges sobre la batalla de l'Ebre, el riu Serpis, el front de Llevant i la famosa línia XYZ de defensa republicana contra les escomeses dels nacionals són d'una plasticitat tràgica i d’una heroïcitat extrema absolutament acaparadores. Com són també igualment corprenedores les descripcions dels bombardejos de l'aviació italiana i l’ajuda sanitària internacional als republicans, gràcies a la instal·lació de l’Hospital Suec-Noruec a Alcoi.

En paraules de l’escriptor Manel Rodríguez-Castelló, “Metralla és una novel·la-assaig sobre la condició humana des de la mirada lúcida i compassiva de l'autor, Jordi Botella. Un exercici literari impecable i vertiginós. La crònica descarnada d'una guerra en què el dolor i la pèrdua van marcar l’esdevenir històric i sentimental d’unes quantes generacions. La novel·la de la guerra que el país necessitava”.

A la presentació del Centre Cultural Mario Silvestre assistiran Raül Llopis, regidor de Cultura; l’editora, Mercè Climent; l’escriptor, Manel Rodríguez-Castelló; l’actor, Juli Cantó; i, per descomptat, l’autor del llibre, Jordi Botella.