El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

L'alcoià Roberto López Abad, condemnat a 3 anys de presó pel cas CAM

L'alcoià Roberto López, condemnat a 3 anys de presó pel cas CAM
És un dels 4 exdirectius de l'antiga CAM condemnats per l'Audiència, que ha absolt als altres 4. Han sigut condemnats per tan sols 2 dels 5 delictes que estaven acusats

Finalment se l'ha considerat culpable de delicte societari continuat de falsedat comptable per "distorsionar els comptes" de la CAM. Però ha estat absolt pels altres delictes d'estafa agreujada, apropiació indeguda agreujada, administració deslleial i falsedat documental per les remuneracions que obtinguera. Ell i altres tres exdirectius, Maria Dolores Amorós, Teófilo Sogorb i Francisco José Martínez García, han sigut condemnats a penes d'entre 3 i 4 anys de presó. La sala ha absolt als alters 4 exdirectius acusats: Modesto Crespo, Vicente Soriano, Juan Luis Sabater i Salvador Ochoa.

La secció quarta Penal de l'Audiència Nacional ha dictat sentència pel cas CAM i condemna a diferents penes de presó a 4 dels exdirectius de la caixa d'estalvis alacantina, un d'ells, l'alcoià Roberto López Abad. Les penes per als quatre exdirectius oscil·len entre els 2 anys i 9 mesos fins als 4 anys. Estan acusats de delicte societari continuat de falsedat comptable i delicte de falsedat en la informació als inversors per, segons diu la sentència, realitzar conductes "tendents a distorsionar els comptes i balanços de l'entitat, contribuint així a la vulnerabilitat del principi d'imatge fidel de la CAM, en moments de greu crisi econòmica i financera que es va intentar amagar o, almenys, maquillar". 

La sentència, de 310 fulles, considera provat que els quatre exdirectius reflectien una situació econòmica de beneficis en lloc de les pèrdues que realment tenia. En el primer trimestre del 2011 presentaren al Banc d'Espanya uns comptes amb uns beneficis de quasi 40 milions d'euros, quan en realitat hi havia pèrdues de més de 1.100 milions d'euros, i una morositat del 19 per cent. Segons la sentència, els balanços presentats eres "irreals i espuris". Així, els dos exdirectors generals, l'alcoià Roberto López i Maria Dolores Amorós, han sigut condemnats a 3 anys de presó per delicte societari continuat de falsedat comptable. López Abad està inhabilitat durant tres anys per a l'exercici d'activitats bancàries, i haurà de pagar una multa de 50 euros al dia durant 12 mesos. A la mateixa pena s'ha condemnat Teófilo Sogorb, qui fóra director general de planificació i control, però també cal sumar un any més per delicte de falsedat en la informació als inversors, ja que va ser ell qui va oferir les xifres falses dels comptes, i per la qual cosa sumen 4 anys de presó. I per últim, a l'exdirector General d'inversions i riscos, Francisco José Martínez García, la sala el condemna a 2 anys i 9 mesos de presó.

Però no han sigut sentenciats per tots els delictes dels quals eren acusats. López Abad, igual que els altres tres, estan absolts dels delictes d'estafa agreujada, apropiació indeguda agreujada, administració deslleial i falsedat documental per les remuneracions que han tingut. La sala entén que hi ha "una total absència de l'acte enganyós, especialment quan crida l'atenció que cap dels suposats enganyats han acudit al juí per a explicar els suposats actes de disposició que realitzaren per l'engany previ al que foren suposadament sotmesos". Si López Abad i els altres tres exdirectius hagueren sigut considerats culpables de tots els delictes, les penes de presó podrien haver superat els 15 anys.

A més, la sentència també absol els altres 4 acusats: Modesto Crespo, Vicente Soriano, Juan Luis Sabater i Salvador Ochoa.

Per últim, la Sala també absol de responsabilitat civil la Fundació CAM, al Banc Sabadell, a la Caja de Seguros Reunidos, i la Compañia de Seguros y Reaseguros S.A. ( CASER), de les reclamacions dineràries que se li feien. La sentència estima que "al contrari que sostenen les acusacions, amb una gran dosi d'incongruència discursiva, aquest tribunal té el convenciment que la crisi i definitiva desaparició de la CAM com a negoci financer no es va deure tan sols a l'actuació irregular dels acusats, sinó que deriva en un entorn de crisi econòmica general, on moltes entitats financeres, no únicament bancàries - no superaren els seus problemes de liquiditat, inestabilitat i expansió". Des de l'Audiència expliquen que les responsabilitats civils que calga satisfer s'hauran de dirimir per la via civil ordinària, que serà la que "la que haurà de dilucidar la patent controvèrsia existent entre la Fundació CAM i el Banc de Sabadell".