El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

L'Alcoià té un 71,6% d'opcions de classificar-se per al "play-off" guanyant l'Espanyol B

La classificació actual /FUTBOLME
Necessita guanyar l'Espanyol B i que no guanyen almenys 2 dels implicats.

Segons l'estudi estadístic, si l'Alcoià guanya diumenge l'Espanyol B de les 243 combinacions possibles de la darrera jornada del grup III de Segona B, l'Alcoià aconseguiria assolir el play off en 166 casos. Només quedaria fora en 69 casos. En altres 8 casos dependrien del gol average general final entre l'Alcoià i l'At. Balears.

Informe estadístic de Jordi Vayà

7 equips per a 4 places
Una jornada per al final de lliga i cap plaça per al play-off decidida. Les quatre places se les hi disputen 7 equips: Llagostera, l'Hospitalet, Lleida, Gimnàstic, Elx-Ilicità, Alcoià i At. Balears. Només hi ha un enfrontament directe entre els aspirants, el que tindrà lloc entre Llagostera i Elx-Ilicità a terres gironines. Per tant, 6 partits es disputaran durant aquest diumenge per decidir aquestes 4 places.

L'estudi estadístic
Això dóna la xifra de 729 combinacions possibles, sens dubte massa combinacions per analitzar-les-hi totes, però si tenim en compte que a l'Alcoià només li val la victòria front l'Espanyol B, ja que l'empat i la derrota el deixen automàticament fora, podem reduir les combinacions a les 243 que contemplen la victòria de l'Alcoià.

Els partits
Els partits on s'hi juga el play-off en la jornada 38 són: Llagostera-Elx, Olímpic de Xàtiva-l'Hospitalet, Badalona-Lleida, Gimnàstic-Huracà València i Ontinyent-At. Balears, a més de l'Alcoià-Espanyol B.

Llagostera-Elx Ilicità
Sens dubte el primer partit clau per a les aspiracions de l'Alcoià. Després de gran part de la temporada desitjant que el Llagostera punxara per intentar assolir el lideratge, en aquesta última jornada hem de desitjar que guanye o empate contra l'Elx-Ilicità. Si el Llagostera no perd l'Alcoià augmenta el percentatge d'èxit a xifres entre el 82,7 i el 87,7 %*. Per contra si guanya l'Elx-Ilicità les possibilitats de classificació de l'Alcoià es reduïxen al 39,5%.
El Llagostera, a més, necessita guanyar per conservar la posició de privilegi que significa el primer lloc cara a l'ascens. L'empat li serveix per assegurar la classificació, encara que perillaria el lideratge, però la derrota podria inclús deixar-lo fora del play-off.

•A favor: l'Elx-Ilicità ha perdut els 5 partits que ha jugat fora de casa amb els equips implicats, de fet, com a visitant és dels pitjors equips del grup, amb només 15 punts obtinguts fora de la capital del Baix Vinalopó.

•En contra: els dubtes del Llagostera en els darrers partits. A més l'Elx-Ilicità necessita guanyar per assegurar-se la promoció, tot i que l'empat pot servir-li en algun cas, la derrota l'elimina de tota possibilitat.

*depenent del gol average general d'Alcoià i At. Balears

Olímpic de Xàtiva-l'Hospitalet
Segon partit clau per a les aspiracions de l'Alcoià. L'Olímpic no s'hi juga res, però els xativins tampoc obliden que la temporada passada va ser precisament l'Hospitalet qui els va deixar fora del play-off en l'última jornada. Li tenen ganes als catalans i possiblement s'hi deixaran la pell al camp.

A l'Alcoià li interessa òbviament que l'Hospitalet perda, però l'empat pot servir, ja que l'Hospitalet és, a més l'únic equip amb què l'Alcoià té el gol average particular a favor, cosa que el beneficia en cas d'empat a 66 punts amb l'Hospitalet i en 2 casos de triple empat a 66 punts entre l'Hospitalet, Alcoià i Lleida o l'Hospitalet, Alcoià i At. Balears i en un cas de quàdruple empat a 66 punts entre l'Hospitalet, Alcoià, Lleida i At. Balears (en tots 3 casos combinats amb victòria o empat del Llagostera)

•A favor: les ganes de revenja de l'Olímpic.

•En contra: un empat pot deixar fora l'Hospitalet, així que eixiran a guanyar i no especularan amb l'empat.

Badalona-Lleida
Partit entre equips catalans on el Badalona no s'hi juga res i el Lleida té a l'abast aconseguir una classificació que fa només 5 jornades tenia molt complicada. Els 13 punts de 15 possibles aconseguits en les darreres 5 jornades l'han posat en una situació immillorable de classificar-se i fins i tot d'abastar el lideratge.
La victòria del Lleida li dóna la classificació matemàtica, l'empat li pot servir en un gran nombre de casos i inclús la derrota pot servir-li.

A l'Alcoià li interessa òbviament que el Lleida perda, però l'empat pot ser bo cas que es produïsca un triple empat a 66 punts entre l'Hospitalet, Alcoià, Lleida o un quàdruple empat a 66 punts entre l'Hospitalet, Alcoià, Lleida i At. Balears (en tots 2 casos combinats amb victòria o empat del Llagostera)

•A favor: no estan fins fora de casa. Dels darrers 6 partits lluny del Camp d'Esports només han guanyat a Alcoi.

•En contra: massa coses... primer, la derrota amb el Lleida al Collao ens perjudica moltíssim en les combinacions de dobles, triples, quàdruples i quíntuples empats a 66 punts; a més, com l'Hospitalet, un empat pot deixar fora el Lleida, així que eixiran a guanyar i no especularan amb l'empat. A tot això podem afegir que el Badalona no s'hi juga res.

Gimnàstic-Huracà València
Al meu entendre el partit on més difícilment pot saltar la sorpresa.
El 17 de febrer perdia 1-0 a Ontinyent i quedava a 18 punts del lideratge i a 15 del play-off. Des d'aquell moment ha aconseguit 31 punts de 33 possibles en els darrers 11 partits, amb 9 victòries consecutives... només li cal rematar la faena, a casa i contra un Huracan València que sembla un convidat a una festa.

•A favor: l'excés de confiança els pot jugar una mal passada... i coses més rares s'han vist (que li pregunten a At. Madrid, Barça i Real Madrid en la darrera jornada)

•En contra: la ratxa és increïble, juguen a casa i el rival no s'hi juga res.

Ontinyent-At. Balears
En teoria, l'At. Balears és qui té el partit més senzill de tots contra un Ontinyent cuer i descendit des de fa diverses jornades. Però parteix de la pitjor posició possible i és qui té menys possibilitats de classificació. A més necessita golejar perquè en alguns casos un empat amb l'Alcoià es pot decidir pel gol average total (actualment l'Alcoià+18 i l'At. Balears+16) ja que el particular està igualat perquè empataren al Collao i a l'estadi Balear.

A l'Alcoià li interessa òbviament que el Balears no guanye, però cas que ho faça li interessa que no ho faça per més de 2 gols de diferència del que ho faça l'Alcoià a l'Espanyol B. Un 1-0 al Collao amb un 0-3 al Clariano podria perjudicar l'Alcoià.

•A favor: després d'estar tota la temporada en posició de play-off el final de temporada se'ls ha fet molt llarg. No m'estranyaria que no foren capaços de guanyar a un Ontinyent amb ganes de dedicar-li una victòria al seu fidel públic en el comiat de categoria.

•En contra: l'estat d'ànim de l'equip del Clariano.

Guanyar, guanyar, guanyar i confiar
Sens dubte vesprada de transistors al Collao, però primer, com diu el Cholo, a l'equip li toca guanyar, guanyar i guanyar davant l'Espanyol B ... i si pot ser per la màxima diferència possible per evitar sorpreses desagradables si comencen a caure gols balears a Ontinyent.

A l'afició li toca omplir el camp, animar l'equip i confiar en les matemàtiques, el futbol, com sempre farà la resta...

Jordi Vayà