El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

L'Alqueria d'Asnar acull una sessió formativa del 'Projecte Llúdria' per a consolidar la recuperació de l'espècie als nostres rius

Cartell de l'esdeveniment./ AM
Serà aquest dissabte 30 de juny des de les 10 hores del matí a la Casa de Cultura

El pròxim dissabte 30 de juny tindrà lloc a L'Alqueria d'Asnar una sessió formativa del "Projecte Llúdria", una iniciativa que busca la recuperació definitiva d'aquesta espècie als nostres rius. El Projecte Llúdria, llençat per la Generalitat Valenciana i les fundacions Limne i Aguas de Valencia, començà a caminar el passat setembre i la seua durada inicial serà de tres anys. La recent confirmació de la presència de llúdria al riu Serpis ha fet que aquest s'incorpore al projecte, sent L'Alqueria d'Asnar el primer dels llocs de la zona on es durà a terme la formació necessària per a tots aquells que vulguen formar-ne part o, senzillament, conéixer de més a prop als nous veïns del riu.

Tot i que la llúdria va estar molts anys àmpliament distribuïda als nostres rius, va desaparéixer de la immensa majoria entre principis i meitat del segle XX per diverses causes: la contaminació, el descens en el volum de preses, la persecució directa, la destrucció dels seus hàbitats, etc. La bona notícia al respecte és una significativa recuperació en dècades recents que el Projecte Llúdria vol consolidar a terres valencianes.

Un dels objectius prioritaris del Projecte Llúdria és involucrar a la ciutadania, la qual podrà participar en totes les seues fases en activitats obertes a voluntaris i voluntàries que desitgen implicar-se en la conservació d'aquest mamífer, per exemple mitjançant la realització de transsectes (recollida i mostreig de material i restes) per a constatar la presència de l'animal. Aquestes dades permetran confirmar l'expansió de l'espècie i esbrinar les causes de l'absència en determinats punts. També es realitzaran activitats de difusió i educació ambiental per tal de fomentar el coneixement social sobre l'espècie i la necessitat de conservar el seu hàbitat. La millora de l'estat d'alguns trams de riu i de la connectivitat entre espais naturals són altres de les puntes de llança del projecte.

L'activitat en L'Alqueria d'Asnar començarà a les 10 hores del matí a la Casa de Cultura, amb una sessió teòric-pràctica sobre la llúdria, els seus rastres i el seu recent retorn al Serpis. A continuació, hi haurà una eixida de camp al riu de la mateixa població per tal de buscar indicis de la seua presència. L'activitat està oberta a la participació de gent de qualsevol edat. Les inscripcions es poden fer telefonant al número 654 07 65 33.