El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

L'amiant és innocu mentre no s'actue amb ell però la seua manipulació és molt perillosa, el missatge de l'Ajuntament d'Alcoi

Alcoi / AM

La preparació i retirada de l'amiant són treballs especialitzats i amb un alt cost, perquè cal precintar molt bé el mateix i amb totes les mesures de seguretat corresponents per als que ho retiren.

El consistori alcoià ha iniciat una nova campanya per conscienciar, informar i donar a conèixer el tractament de l’amiant. En juliol del 2019, a proposta del Grup Guanyar Alcoi, es va aprovar una moció per aplicar un Pla de Desamiantat a Alcoi per tant es va incloure en el pressupost municipal del 2020 una partida per encetar aquest pla.

Des de l'Ajuntament recorden que l'amiant és innocu mentre no s'actue amb ell però la seua manipulació és molt perillosa perquè és un residu tòxic i només ho pot fer una empresa autoritzada. Dins del Pla de Desamiantat, contempla entre d’altres fer determinades actuacions de desamiantat en els edificis municipals i conéixer la situació dels mateixos respecte a l’amiant, així com fer una campanya.

La campanya informativa es durà a terme tant en publicitat en els mitjans de comunicació com es el cas d'ARAMULTIMÈDIA, com amb publicitat estàtica, a les xarxes socials i al web municipal. Convé indicar que l’amiant és innocu però la seua manipulació i el seu trencament si són alarmants, ja que aquest residu és tòxic i perillós. Tan sols està permesa la manipulació a empreses autoritzades per a fer-ho. La sanció per manipulació de l'amiant potser molt elevada.


Actualment ja s’han executat diverses actuacions per a la retirada d’amiant. A més, s'està elaborant un inventari de les instal·lacions municipals que contenen asbest, i per això estan transmetent la informació des de tots els departaments de l'ajuntament, a l’hora que també s'estan recollint pressupostos per a la retirada de l'asbest d’aquestes instal·lacions. Cal tenir en compte que la preparació i retirada d’aquest material són treballs especialitzats i amb un alt cost, perquè cal precintar molt bé el mateix i amb totes les mesures de seguretat corresponents per als que ho retiren. A més, contínuament es localitzen trossos d'asbest en abocadors de la nostra ciutat.


Jordi Silvestre, regidor de Transició Ecològica a Alcoi, apunta que "volem informar i conscienciar sobre aquest material i el seu tractament, insistim en què està prohibida la manipulació i per descomptat tirar l'amiant als abocadors. És important contactar amb les empreses autoritzades per a l’assessorament i la retirada d’aquest residu. Al mateix temps en la mateixa publicitat recordem que la sola presència de l'amiant en canonades, teulades i façanes és innòcua, tan sols és perillós la seua manipulació i el seu trencament. Per qualsevol dubte poden contactar amb el nostre departament i els aclarirem i ajudarem en tot el que necessiten".