El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

L'art com a resposta davant d'una crisi

Ja vam parlar de l'acció 'XIII', quan va ser escenificada a principis d'any al pont de les Set Llunes.

Una mostra de fort compromís per l'expressió artística. Paloma Orts i Miriam Domènech van voler desafiar amb la seua acció 'XIII' el passat divendres -no precisament la crisi sanitària generada pel coronavirus- sinó més aviat la nostra percepció envers la vida i la mort.

Ja ho deia Paloma en finalitzar l'acció al pati de l'IVAM CADA Alcoi: "No és casual que planificarem l'acció precisament per a hui". Amb hui es referia al passat 13 de març, i més enllà de l'avinentesa amb ocasió del número, era el dia en què el president Pedro Sánchez anunciava l'estat d'alarma que entraria en vigor dies més tard. Una declaració d'intencions, i possiblement la data més assenyalada per a posar en solfa qüestions de caràcter existencial.

Ja vam parlar de l'acció 'XIII', quan va ser escenificada a principis d'any al pont de les Set Llunes. Aquell acte fou la llavor del que es va viure el passat divendres pels carrers d'Alcoi. En aquesta ocasió amb el suport de la regidoria de Cultura, Paloma i Miriam van apostar decididament per dur endavant la proposta, tot a pesar de la complicada conjuntura que se'ns venia al damunt. Caminant des del parc de Cervantes fins al pati de l'IVAM CADA, de manera solemne i desatenent a la quantitat de curiosos que prenien fotografies amb els mòbils.

Una vegada arribades a la destinació, l'acció adoptava un punt de catarsi; al compàs de les aborronadores notes d'un violoncel, les participants de la performance rodaven "en cercles infinits". Pot semblar una expressió pretensiosa, però havent presenciat l'acció hom es pregunta si alguna d'elles no va transcendir certs límits corporals.

S'entén que les paraules han de donar pas als fets, així que solament cal demanar encaridament al lector o lectora que si encara no ha visualitzat íntegre el vídeo que acompanya aquestes línies, ho faça.