El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

L’Arxiu Municipal d’Alcoi restaura dos documents medievals del s. XIV

Llibre de Cort de Justícia / Ajuntament d'Alcoi

El cost total de la rehabilitació dels Llibres de Cort de Justícia ha sigut 4.520 €.

Es tracta dels “Llibres de Cort de Justícia” que s’havien manat a restaurar a una empresa de València. Amb les millores que s’han fet ara serà possible consultar tot el contingut que arrepleguen els documents.

Els Llibres de Cort de Justícia daten del segle XIV i gràcies a ells podem conéixer un poc millor l’Alcoi medieval. Estan formats per un llibre de la cort dels justícies Ferrer de Segarra, Pere de Sagra i Barceló Renau (1307-1310) i un llibre de la cort del justícia Berenguer Berenguer (1332)

Aquests documents històrics de la ciutat havien patit un gran deteriorament al llarg del temps, sobre tot causat per microorganismes i l’acció dels insectes. Els llibres van ser manats a restaurar a l’empresa  valenciana Sánchez&Príebe amb el principal objectiu de parar la seua desintegració i garantir la seua conservació.

El procés al qual s’han sotmés els Llibres de Cort de Justícia ha sigut molt minuciós i artesanal, ja que s’han hagut de desmuntar per complet i reintegrar part de paper i pergamí. A més, s’ha construït unes caixes de conservació per poder guardar els llibres segons la normativa internacional. Amb aquesta restauració torna a ser possible la consulta de tota la història recollida a les seues pàgines.