El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

L'Associació sancionarà a filaes i festers pels retards en actes oficials

Un moment de parada durant l'entrada de festes del 2019

Modificació dels Estatuts de l'Associació de Sant Jordi. Ací es pot consultar el document amb les modificacions proposades. Els associats poden presentar esmenes fins al pròxim 10 de setembre al correu info@associaciosantjordi.org.

S'incorporen modificacions en els estatuts perquè els retards de més de 20 minuts per part d'una Filà siguen falta greu, o els de més de 10 per part d'un fester falta molt greu. Suposarà la pèrdua d'antiguitat o l'exclusió de rodes i sortejos. També s'incorporen altres modificacions estatutàries per a garantir la intervenció d'una Filà en cas de problemes econòmics. I com a modificació puntual, es prohibeix als festers portar un vestit "que no corresponga al seu gènere".

L'Associació de Sant Jordi s'ha posat en marxa per a solucionar alguns dels evidents problemes de les festes de Moros i Cristians, com els retards en actes oficials. Ja en l'última assemblea el president de l'Associació va mostrar la seua intenció de millorar la festa, pensant sobretot en el públic. I ara, la Junta Directiva de l'Associació presenta una proposta de modificació d'estatuts, ja vista pels Primers Trons i Majorals, i que ara entra en període d'esmenes per part dels associats.

Les modificacions afecten diversos aspectes de la festa, però destaquen tots els canvis dirigits a evitar retards en els actes oficials, amb sancions a filaes i festers.

En el cas d'una Filà, un retard d'entre 15 i 20 minuts en un acte oficial o en les entradetes, es considera infracció lleu; i si passa de més de 20 minuts, és falta greu. En el cas d'un fester, si el retard provocat és de més de 7 minuts, és falta greu, si supera els 10 minuts, falta molt greu.

I com a sanció a aquestes faltes, s'inclou la possibilitat de perdre les subvencions i ajudes de l'ASJ, o perdre el lloc en sortejos com les esquadres o les entradetes. En el cas de falta molt greu per a una Filà s'inclou la possibilitat de perdre l'antiguitat.

S'inclouen altres faltes, com fer actuacions no autoritzades, o fer alguna acció que supose la pèrdua d'una subvenció a la festa o la retirada d'una declaració, com la recent Bé d'Interés Cultural Immaterial. I s'incideix molt en la falta de respecte a altres membres de la festa, amb penalitzacions als insults, injúries i calúmnies. Fins i tot amb sancions per als no associats, als que se'ls impossibilitarà accedir a sortejos, pèrdua de cadires, o l'impossibilitat d'accedir a qualsevol local de l'ASJ, excepte l'església.


Modificacions per a evitar problemes econòmics


També s'incorporen diversos canvis perquè l'Associació de Sant Jordi puga intervindre una Filà, en cas d'incomplir l'ordenança econòmica, o si al tancament del curs fester no pot fer front als deutes. Modificacions que es prenen després de diversos casos en filaes, l'últim a la Magenta, ara en els tribunals, i on l'ASJ va intervindre els comptes.

També s'estipula que dels deutes que deixe una filà, és responsable la seua Junta Directiva, excepte "els membres que s'hagueren oposat a la despesa", deixant constància en acta o amb denúncia per escrit a la Filà.

 

Cadascú amb el vestit que pertoca

 

També s'incorporen altres modificacions com que a partir d'ara, per a entrar a formar part d'una Filà, es necessita l'autorització prèvia de la Junta Directiva de l'ASJ. O també s'incorpora als estatuts el MAF, el Museu de la Festa, amb la intenció de dinamitzar-lo i que reba una assignació contínua.

I dins de les prohibicions generals, juntament amb la de prestar vestits de les festes o utilitzar-los en altres actes públics, també es concreta que com a prohibició "que el fester utilitze el vestit oficial de la seua Filà que no corresponga al seu gènere".

 

Esmenes i document definitiu


Aquest document és el que ja ha passat per la Junta Directiva de l'Associació de Sant Jordi, i ha estat revisat per part de Primers Trons i Majorals. Ara passa a fase d'esmenes, on tots els associats poden aportar el que consideren. Han de fer-ho per correu electrònic a info@associaciosantjordi.org, indicant el seu nombre d'associats i raonant l'aportació. El termini per a presentar esmenes és el 10 de setembre. Des de l'Associació de Sant Jordi asseguren que, amb aquesta modificació, "la Junta Directiva pretén apropar l'Estatut a la realitat de la Festa, i comptar amb la participació de la massa social".