El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

L'Associació Tren Alcoi - Gandia mostra la degradació del Pont de Ferro de Muro

Imatge històrica del Pont de Ferro / Arxiu Tren Alcoi - Gandia

Des de l'Associació del Tren Alcoi - Gandia asseguren que "encara podem salvar aquest lloc emblemàtic del poble de Muro".

L'Associació del Tren Alcoi - Gandia ha denunciat públicament l'estat en què es troba el Pont de Ferro, una infraestructura que fou de les més importants de la província d'Alacant i de la que ara només queden dues pilastres molt degradades pel pas del temps. L'Associació ha mantingut distintes reunions amb l'administració i també va tramitar a l'Ajuntament de Muro la intenció de declarar BRL (Bé de Rellevància Local) aquesta infraestructura per tal de protegir-lo.

El Pont de Ferro de Muro és un d'aquells vestigis històrics del tren que un dia va connectar l'interior amb la costa, o cosa que és el mateix, Alcoi amb Gandia. Des del tancament de la línia el 15 d'abril de 1969 el pont va ser desmantellat la seua part metàl·lica deixant les dues pilastres i els dos extrems on descansava el ferro. Un pont construït i dirigit els enginyers de la companyia anglesa Head-Wrightson and Cº Ltd.- Stokton-on-tees per un import total de 300.000 pessetes (1.800 euros). En 1970 es subhastaria per a ferralla per 700.000 pessetes (2.100 euros).

L'associació detalla l'estat en que es troba el que queda d'infraestructura. "Als extrems podem trobar dues solsides on en la part nord va desplaçant poc a poc el mur de pedres cap al riu i la part sud tenim altra de grans dimensions. La pilastra de la part nord es troba molt degradada, la seua cimentació ha sigut degradada pel riu Agres que davant les últimes tempestes de la DANA de 2019 ha fet que la seua degradació siga molt més ràpida deixant la cimentació a la vista. A la part de dalt de la mateixa pilastra podem trobar un til·ler que ens les seues arrels a desplaçat una part de les pedres al riu. Aquest problema de les arrels el trobem també als extrems dels ponts on podem vorer com també va desplaçant les pedres del seu mur".

Des de l'Associació del Tren Alcoi - Gandia asseguren que "encara podem salvar aquest lloc emblemàtic del poble de Muro". L'associació ja ha tingut encontres amb partits polítics de Muro, un amb la regidora de cultura, Xelo Cascant, del PP on vam visitar al mateix lloc l'estat que troba aquest monument i els ha transmès la seua intenció de treballar conjuntament per tal d'evitar una desgràcia i altre amb el regidor de Compromís, Vicent Molina, on va transmetre també la seua intenció de salvar aquest patrimoni de tots els murers i mureres.

L'associació també té intenció de tindre reunions amb els Consellers de Cultura, Vicent Marzà, i el Conseller d'Infraestructures, Arcadi España, per tal de traslladar aquesta problemàtica i donar-li una solució al més aviat possible.

 

Estat en que es troba una de les pilastres.