El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

L'avanç de la grip col·lapsa els serveis d'urgències de l'Alcoià i el Comtat

El servei d'urgències de l'Hospital d'Alcoi s'ha vist col·lapsat en alguns moments per l'alta incidència de la grip
A l'Alcoià i el Comtat ja s'han posat quasi el 90 per cent de les vacunes que teníem assignades, un mes abans que acabe la temporada de vacunació

S'han registrat més de 80 persones en moments puntuals a urgències de l'Hospital Verge dels Lliris, situació que col·lapsa i allarga enormement les cues i l'espera per a ser atés. Enguany s'ha avançat almenys 4 setmanes el repunt de la grip, i ja superem les dades d'incidència de l'any passat. Des de la conselleria de sanitat han posat en marxa el Pla de Contingència d'Hivern, que permet contractar reforços en moments puntuals als hospitals i centres de salut. Tot i això, des de la regidoria de sanitat es recomana acudir als metges d'atenció primària per a casos que no siguen greus de grip, per tal de no col·lapsar les urgències hospitalàries.

La grip s'ha avançat unes setmanes respecte a l'any passat, i els índexs d'incidència a la Comunitat Valenciana en la setmana 52 de l'any ja superen els índexs més alts de la temporada anterior i que foren en gener, segons la xarxa de seguiment de la grip de la conselleria de sanitat. Una situació que ha fet que en alguns moments els serveis d'urgències del departament de salut 15, que correspon a l'Alcoià i el Comtat, s'hagen vist col·lapsats. De fet, el passat dia 2 hi havia més de 80 persones en urgències de l'Hospital Verge dels Lliris d'Alcoi, la majoria d'ells amb problemes derivats de la grip. Als centres de salut, sobretot al de la Fàbrica, la situació és similar.

Des de la conselleria de sanitat expliquen que segons les mostres fetes per a confirmació virològica, s'ha detectat que enguany hi ha un predomini del virus de la grip del tipus B, però també de l'A, subtipus H3N2. Fins al dia 4 de gener, a l'Alcoià i el Comtat s'han subministrat ja un total de 20.186 dosis de vacunes contra la grip, la qual cosa suposa quasi el 90 per cent de totes les vacunes que s'han destinat al nostre departament. La campanya de vacunació acaba el 31 de gener, així que el ritme de vacunació és molt alt.

El problema més gran que suposa aquesta major incidència de la grip és la sobresaturació en els serveis d'urgències. Des de la regidoria de sanitat d'Alcoi aconsellen anar a urgències de l'Hospital quan siga summament urgent, però recorden que també estan els centres de salut i els metges d'atenció primària als que cal visitar per a no col·lapsar les urgències, que estan per altres qüestions més imperatives.

Des de la conselleria de sanitat expliquen a més que en tot el territori valencià, i donat aquest increment de la grip, s'ha activat el Pla de Contingència d'Hivern, i que suposa un reforç puntual en diferents departaments, tant en hospitals com en centres de salut. Aquest pla preveu que es puguen incrementar fins a 500 llits addicionals "per absorbir l'impacte assistencial en diferents centres públics"; i que es puga contractar fins a 132 persones més, amb un pressupost d'1.364.000 euros per a pagar els contractes. Açò són dades generals de la Comunitat Valenciana, però des d'Aramultimèdia hem confirmat que aquest reforç s'ha fet efectiu en moments puntuals al servei d'urgències de l'Hospital Verge dels Lliris d'Alcoi.