El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

L'empresa alcoiana Luxender, entre els 150 majors deutors a hisenda de tota Espanya

A més del deute a tots, Luxender ha deixat empantanat a Alcoi el projecte de Serelles, amb poques vivendes totalment acabades i un dany irreparable a eixa zona muntanyosa.
 

La promotora alcoiana deu a hisenda més de 13 milions d'euros, 5 milions més que fa sis anys, quan es va fer pública per primera vegada la llista de grans deutors d'Espanya.

L'Agència Tributària ha fet pública l'actualització del llistat de grans deutors a Hisenda, empreses i persones que deuen molts diners, almenys un milió d'euros. Són un total de 3.869 deutors, i entre els 150 primers de la llista, amb un deute de més de 13 milions d'euros, trobem a la promotora alcoiana Luxender.

Luxender apareix en aquest llistat des que es va publicar per primera vegada l'any 2015, tot i que en eixe moment apareixia amb un deute de 7.828.570 euros. En aquests cinc anys no sols no ha reduït el deute sinó que l'ha incrementat en cinc milions, i aquest 2021 el deute de Luxender ja ascendeix a 13.125.142 euros.

A més del gran deute, Luxender ha generat problemes en Alcoi amb la urbanització de Serelles, un macroprojecte de l'any 2005 que preveia la construcció de 1.500 vivendes al llit de la muntanya. Es van construir menys de 500, no totes acabades del tot, abans que l'empresa es declarara en suspensió de pagaments durant la crisi del rajol, l'any 2008. Des d'aleshores el concurs de l'empresa ha passat per diversos processos judicials sense un clar final. A Alcoi, la urbanització de Serelles ja quedarà com sempre com eixe mig fantasma que ens recorda la gran bambolla del rajol. Les conseqüències encara cuegen, ja que aquest 2021 encara estem pendents que es puga construir el pont que ha d'unir Serelles amb la resta de la ciutat. Si tens més curiositat, pots consultar en la nostra hemeroteca tot el que ha donat de si el tema Luxender en l'última dècada.

L'Agència Tributària ha fet pública aquesta setmana l'actualització del llistat de grans deutors a Hisenda, més de 3.800 persones o empreses que en total deuen més de 14.000 milions d'euros. Els tres primers llocs de la llista són per a tres empreses que deuen cadascuna més de 200 milions d'euros, i en la llista trobem temé noms coneguts com el polític Rodrigo Rato o l'entrenador del Real Madrid Carlo Ancelotti. A la província d'Alacant hem contat fins a 60 empreses amb deute, Luxender la tercera amb el deute més gran. La majoria d'empreses són promotores i constructores de la costa, o del sector del calcer a la zona d'Elx i Elda.