El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

L'entorn natural: la millor aula educativa

Alcoi i el col·legi Horta Major són amfitrions durant uns dies de diversos col·legis europeus. Forma part del projecte Erasmus Out Now, on es vol potenciar l'ús de l'entorn natural de cada centre per a potenciar activitats educatives en l'exterior. Perquè les matemàtiques, la llengua o les ciències socials, es poden aprendre fora de l'aula. I perquè el contacte amb l'entorn genera més curiositat, i més oportunitats per a pensar i raonar.

Out Now és un projecte Erasmus que aposta per canviar les tradicionals aules per l'entorn natural més proper, és a dir, poder traslladar moltes de les activitats que es fan dins de les classes d'infantil i el primer cicle de primària, a llocs on hi ha un contacte directe amb la natura. En el projecte participen col·legis de Noruega, Finlàndia, Suècia, Estònia i Espanya, i com a representant espanyol està el col·legi públic alcoià Horta Major.

El projecte ja està en marxa des de fa mesos, i entre les activitats s'han fet visites als diferents col·legis europeus. I ara toca el moment que els participants europeus vinguen a la capital de l'Alcoià per a conéixer el nostre entorn i com l'aprofita el col·legi Horta Major. Del 7 al 9 de novembre, un total de 19 professors de Noruega, Estònia, Finlàndia i Suècia, tenen programades diverses activitats a la ciutat, com una ruta pel municipi o un dia en una de les joies de la zona: el parc natural del carrascar de la Font Roja. La coordinadora del projecte, Concha Ferrández, explica que el parc natural té un gran valor "natural i sentimental, de molt valor per a la ciutat", i allí s'oferiran històries de la zona amb Jordi Raül Verdú, una visita als vivers per a entendre la importància de la repoblació, o s'explicarà als visitants les característiques del bosc mediterrani, més amenaçat pel foc que els nòrdics.

Presentació de la visita de professors europeus a Alcoi. D'esquerra a dreta Ana Gascó, professora; el regidor d'educació Alberto Belda, el director del col·legi Horta Major, David Salinas; i la coordinadora del projecte Concha Ferrández

Però a més d'explicar i exportar les bondats de l'entorn natural d'Alcoi, aquest projecte també ha servit perquè el col·legi Horta Major intensifique la seua activitat educativa fora de l'escola; i aprenguen molt de les experiències d'altres centres. Concha Ferrández explica que en l'anterior curs visitaren Noruega a la tardor, "on les activitats a l'aire lliure no paren perquè ploga"; Finlàndia a l'hivern "amb la neu a l'alçada dels genolls, i on tampoc paren perquè caiguen quatre volves de neu"; i finalment Suècia en primavera, "on ens va sorprendre el respecte que tenen per l'entorn natural que rodeja els barris".

Perquè l'objectiu final, com diu el director d'Horta Major, David Salinas, és "conéixer altres maneres de treballar i aprendre. Que repercutisca en el nostre alumnat, perquè si canviem les formes de donar classe, qui es beneficien són els nostres alumnes". Així, per exemple, el col·legi ha posat en marxa dins d'Out Now la idea de Patis Actius, i s'han remodelat els patis d'infantil i primària per a incloure cuinetes, jocs de sorra, pistes per a cotxes o un rocòdrom. També s'ha iniciat un hort escolar en el centre. I es fan investigacions que involucren a xiquets i professors com una sobre la pluja, en la que s'han preocupat entre tots per arreplegar aigua de pluja i reaprofitar-la. Això sense comptar les eixides als parcs naturals i zones verdes de les nostres comarques.

Els alumnes investiguen les possibilitats d'arreplegar gotes de pluja

En definitiva, es tracta de buscar la millor educació per als joves estudiants. Ana Gascó, professora del centre, diu que "els xiquets aprenen mitjançant el moviment, que pot estar en l'entorn natural, on estimulen els sentits, desenvolupen l'intel·ligència emocional i l'intel·ligència social, així com la psicomotricitat. És un entorn molt més tranquil que una aula, i hi ha molts estudis que diuen que els xiquets estan més tranquils, més atents, i desenvolupen més les seues capacitats".El projecte compta amb el suport de l'Ajuntament d'Alcoi. El regidor Alberto Belda assegura que "és un projecte d'intercanvi d'experiències que està servint molt per a treballar diferents aspectes, no sols en l'àmbit del professorat, sinó també amb l'alumnat".