El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Les 22 immatriculacions de l'Església en l'Alcoià i el Comtat

Santa Maria d'Alcoi és una de les esglésies registrades.

Els municipis on hi ha algun bé immatriculat de l'Església són 15: Alcoi, Banyeres de Mariola, Benifallim, Penàguila, Castalla, Ibi, Onil, l'Alqueria d'Asnar, Balones, Beniarrés, Alcoleja, Cocentaina, Gorga, Millena i Planes.

Les parròquies de molts pobles, els cementeris de Penàguila i Planes o l'església de Santa Maria d'Alcoi. Fins a 22 béns ha registrat l'Església en les comarques amb la llei d'Aznar.

Aquesta setmana s'ha fet públic el llistat amb les immatriculacions fetes per l'Església entre 1996 i 2015 gràcies a una llei del govern de José María Aznar. La reforma en la llei hipotecària d'Aznar permetia a l'Església a registrar en propietat béns amb simplement una certificació eclesiàstica. I en aquests 20 anys, l'Església ha registrat quasi 35.000 finques, en un llistat que ocupa més de 3.000 pàgines. Més de la meitat són parròquies o esglésies, però també s'han registrat solars, vivendes o locals.

El govern fa aquest document públic perquè tant administracions com persones afectades puguen reclamar immatriculacions si consideren que estan afectats. Tot i això, la vicepresidenta Carmen Calvo recorda que les immatriculacions són legals, ja que es van produir emparades per la llei d'Aznar.

 

I quins són els béns immatriculats a les nostres comarques?


Doncs hi ha 22 repartits en diferents municipis, i tan sols sis tenien una certificació diferent de l'eclesiàstica que va permetre la llei d'Aznar.

La majoria, 14, són esglésies o les parròquies dels pobles. La més gran l'Església de Santa Maria d'Alcoi, amb parròquia, casa abadia i locals. En Alcoi també s'inclou una "reserva d'aprofitament urbanístic", i que fa referència a un percentatge del terreny enfront del Collao quan es faça la reparcel·lació. L'església disposa d'aquest terreny després que l'Ajuntament l'intercanviara per l'actual Casal del Nadal, l'església més antiga d'Alcoi ara dessacralitzada i de patrimoni municipal.

En el llistat també tenim 3 cases-abadia, 2 ermites i els cementeris de Penàguila i Planes. En el següent llistat es pot vore el detall dels béns immatriculats: