El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Les dones represaliades a Alcoi durant el franquisme, protagonistes del II Editadona

L'Editadona de 2020 / La Teixidora

Segons La Teixidora, "de tots els articles que parlen de personalitats de l’Alcoià i Comtat, sols un 6% són dones".

La celebració del 8 de març a les nostres comarques serà una de les més atípiques a causa de la Covid-19. No hi haurà cap activitat presencial i una de les activitats en línia serà la segona edició de l'Editadona. La novetat d'enguany és que també se celebrarà una taula redona el 6 de març a les 11 h amb la viquipedista Patricia Horrillo i l’historiador Josep Lluís Santonja.

L'Editadona vol revertir la situació que es dóna a la Viquipèdia. Segons les xifres aportades per l'entitat 'la teixidora', "de tots els articles que parlen de personalitats de l’Alcoià i Comtat, sols un 6% són dones". La segona edició d’Editadona Alcoi, un projecte d’edició col·laborativa de l’enciclopèdia Viquipèdia plantejat per a disminuir la subrepresentació de les dones a internet, que enguany se centrarà en les dones represaliades a Alcoi al franquisme. El contingut també es revisa des d'un punt de vista feminista.

La taula redona en línia es podrà seguir el 6 de març a partir de les 11 hores a través de l’enllaç disponible al blog i es podrà participar de forma oberta plantejant qüestions a través del xat disponible.

Aquesta activitat serà el punt de partida per a seguir treballant en el contingut col·laborativament en posteriors sessions i acabar introduint-lo en la Viquipèdia.
Per a rebre informació sobre les sessions de treball de l’Editadona 2021 es pot emplenar el següent formulari.

En paraules d’Edurne Vaello, una de les organitzadores, sosté que “si ningú parla de nosaltres, no estem. Són moltes les dones a les nostres comarques que no apareixen a la història o que han estat silenciades. Escriptores, músics, arquitectes, treballadores, polítiques, dones combatives o represaliades no formen part de la història i cal que eliminem aquest esbiaix de gènere. Ara disposem d’eines que hem d’aprofitar, com per exemple la Viquipèdia, una enciclopèdia en línia lliure, editada col·laborativament i en contínua revisió, on entre totes podem generar contingut.”

Editadona és possible gràcies a l’associació cultural La Teixidora, en col·laboració amb la UPV, el Col•lectiu 8 de març, CAEHA, la Coordinadora pel valencià de l’Alcoià i Comtat, LGTBI Mariola, Fonèvol, Centre CUltural Ovidi Montllor ACPV i el Club d’Amigues i Amics de la UNESCO.