El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Les empreses de la 'Vall del Joguet' reorienten la producció per fer front al Coronavirus

"La creació d'un teixit industrial propi ens pot aportar més agilitat, autonomia, diferenciació i valor. Després de la Covid-19 si tornem a la normalitat com la coneixíem, no haurem aprés res", comenta Soledat Berbegal, consellera i directora de reputació de marca d'Actiu.

Un centenar d'empreses de la 'Vall del Joguet', moltes d'elles a la Foia de Castalla, s'han reinventat temporalment per a posar la seua capacitat al servei de la batalla contra el Coronavirus. Empreses de diferents sectors han adaptat les seues plantes de producció per a fabricar equips de protecció per centre sanitaris, supermercats, farmàcies...

"Aquestes empreses -explica Héctor Torrente, director d'IBIAE- cobreixen tot el cicle industrial, des del disseny i la fabricació a l'embalatge i la distribució, la qual cosa ens està permetent oferir una resposta immediata". Per a elles, fer una pantalla protectora és una cosa tan senzilla com fabricar els motles i produir 150.000 unitats en tres dies. "Tenim la capacitat i la flexibilitat que permeten a empreses com Actiu, que dissenya i produeix mobiliari per a espais de treball, començar a fabricar, d'un dia per a un altre, bates i màscares de protecció o mampares protectores".

Les empreses d'aquesta particular 'vall' continuen fabricant joguets, però ja no és la seua activitat principal. "Ens hem anat reinventant i quasi sempre des del joguet", comenta Torrent. El plàstic segueix present en moltes empreses però per a altres usos. Així, empreses del plàstic han dissenyat motles i han començat a injectar plàstic per a màscares protectores, i els que fabriquen mobiliari, a més de dotar amb cadires i armaris alguns hospitals, fabriquen màscares i bates de protecció sanitària amb els teixits per a entapissat.

Aprendre de la crisi

"Davant aquesta gran incertesa, hem de pensar ja sobre com volem que siga el dia 1 post coronavirus. És evident que la situació actual de desproveïment de productes sanitaris ha posat de manifest que, davant situacions com la que estem vivint, el nostre país ha de tindre major teixit industrial i solidesa" comenta Soledat Berbegal, consellera i directora de reputació de marca d'Actiu.

"La creació d'un teixit industrial propi ens pot aportar més agilitat, autonomia, diferenciació i valor. Després de la Covid-19 si tornem a la normalitat com la coneixíem, no haurem aprés res" conclou Berbegal.