El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Les excavacions al jaciment del Salt d'Alcoi permeten reconstruir les condicions climàtiques dels últims neandertals

Integrants del grup d’investigació treballant al jaciment arqueològic el Salt/UV
La recerca, fruit de les excavacions que es fan al jaciment des de l'any 1986, s'ha publicat en la revista científica Quaternary International

Fa 50.000 anys a la nostra zona feia més fred, 3 graus menys que ara. I plovia molt més, vora 100 mil·lilitres més cada any. Hi havia boscos i praderes, i també grans masses d'aigua procedents del riu Barxell. Així vivien els últims neandertals de l'est peninsular, i s'ha pogut saber gràcies a les restes trobades en un dels jaciments més importants d'Europa: el Salt d'Alcoi.

Fa vora 50.000 anys, on ara està el jaciment d'El Salt a Alcoi, hi havia boscos i prats amb grans masses d'aigua del riu Barxell. El clima era més fred i humit, amb una temperatura mitjana anual de 10,3 graus centígrads, 3,3 graus menys que l'actual; i unes precipitacions que superaven els 650 mil·límetres l'any, 113 més que ara. Aquesta recreació ha sigut possible gràcies a les investigacions fetes al jaciment d'El Salt, i els resultats permeten saber com eren les condicions climàtiques quan vivien els últims neandertals a l'est peninsular.

L'estudi l'ha fet el grup d'investigació en Paleontologia de Vertebrats del cenozoic (GI-PVC) de la Universitat de València, amb col·laboració d'altres grups de recerca espanyols com ara el CSIC o la Universitat de la Laguna. S'han analitzat xicotets mamífers com rosegadors, insectívors, ratpenats i lagomorfs, identificats al jaciment alcoià. Segons els experts, "el clima condiciona indubtablement la distribució de les espècies, especialment dels petits mamífers, que estan molt lligats a les condicions ambientals del medi en què viuen. Això possibilita l'ús d'aquests grups com a eines fiables de reconstrucció ambiental".

La investigació, finançada pel Ministeri d'Economia, la conselleria d'Educació, el Museu Arqueològic Camil Visedo Moltó i l'Ajuntament d'Alcoi, s'ha publicat a la revista científica Quaternary International. L'equip investigador està format per Ana Fagoaga, Francisco J. Ruiz Sánchez i Rafael Marquina, especialitzats en l'estudi de vertebrats fòssils del cenozoic de la península Ibèrica i del quaternari de l'Equador. També han participat en el treball César Laplana, del Museu Arqueològic Regional d'Alcalá de Henares; Hugues Alexandre Blain, de l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES); M. Dolores Marín Monfort, del CSIC; i Bertila Galván, de la Universitat de La Laguna i directora del jaciment d'estudi.

El jaciment del Salt d'Alcoi és un dels més importants assentaments amb restes de neandertals d'Europa. Des de l'any 1986 grups d'investigadors de diferents universitats fan campanyes d'excavacions, que han permés descobrir, per exemple, restes de grans mamífers, indústria lítica i evidències de foc. Fins i tot 6 dents d'un individu jove que en teoria formava part dels últims neandertals que poblaven la zona, fa entre 60.000 i 45.000 anys.