El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Les Falles del Partidor contra l'oblit institucional

Pep, el president de l'Associació de Veïns (dreta) i el músic Toni Blanes, durant l'acte de 'Plantà' de la Falla.

La cremà de la falla tindrà lloc aquest dissabte 23 de març a les 22.30 h, a l'encreuament dels carrers Sant Nicolau i Sant Bonaventura. La jornada acabarà amb un concert dels grups Amazonian i La suite Rumba.

Consulta ací tota la programació de les festes per al cap de setmana.

 

Possiblement siga un dels barris més oblidadats per part de l'administració local, però això no ha impedit la forta cohesió social entre els seus veïns. El Partidor celebra aquest cap de setmana la seua particular festa de Falles, una celebració gens arrelada a la nostra província però que al barri s'han apropiat per a evidenciar la seua ideosincracia. El ninot, indultat l'any passat per les inclemències del temps, incardina a través de missatges les demandes que el veïnat té per al seu barri. Qui sap si el foc consumirà la indeferència institucional a què s'ha vist sotmés el Partidor.

"A la Falla s'han escrit missatges de tota classe" ens conta Pep, president de l'Associació de Veïns del Partidor, que es queixa de les deficiències a les quals està sotmés el barri. "Necessitem que la zona es rehabilite, que es construïsquen cases noves, que s'intensifiquen les tasques de neteja, que es reubiquen els contenidors...." assegura Pep, qui fa un repàs de les necessitats del Partidor instants abans de la Plantà de la Falla.

Veïns d'altres zones de la ciutat també cremen els seus ninots, com els de la Zona Nord, però ho fan coincidir amb les fogueres de Sant Joan. Per falles, en Alcoi únicament tenim les del Partidor, que es van institucionalitzar anualment fa vora una dècada. No obstant això, Pep exerceix de cronista improvisat del barri i ens conta que les falles del Partidor es remunten a la dècada dels 70; de fet, el cartell d'enguany és un homenatge a aquella primera Falla, que reprodueix l'estructura del brollador del Molinar.

La 'Cremà' es podrà fer sempre que la climatologia ho permeta, ja que els forts vents de l'any passat van obligar a protecció civil a prohibir que es cremara l'estructura. Pep recorda que l'actual normativa contra incendis impedeix fer foc en un radi de 500 metres al voltant de paratges naturals donades certes condicions de vent o sequera. Aquesta restricció fa que, donada la proximitat del llit del riu Serpis, persistisca la incertesa, encara que el president de l'associació veïnal reconeix haver rebut l'autorització preventiva de protecció civil. "Si al final no la podem cremar l'haurem de tornar a indultar, o la portem a l'ecoparc, o la cremem el dia de Sant Joan, ja veure'm el que fem".