El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Article d'opinió de Germán Llorca-Abad,

Germán Llorca-Abad

Les Fases del desconfinament

Odie profundament la paraula "desescalada". I no és que no tinga sentit: "desescalar" conté la noció d’un procés lent, progressiu i que ha de ser segur... però és que l’escalada la vam fer en un bot! En fi, que m’agrada més "desconfinament", que és el que de veritat anem a fer. I d’això vull parlar hui, començant per l’embolic que s’ha produït pel fet què alguns territoris hagen passat a la Fase 1 i alguns no.

Com tenim per costum dir, "ara en passar açò" faria falta compilar una llista exhaustiva de totes les equivocacions i malentesos dels que hem sigut víctimes des de l’inici de la pandèmia. En algun moment d’estes últimes setmanes, vaig llegir que havíem passat de tindre un país ple d’entrenadors de futbol, a un país ple d’especialistes en pandèmies: pel que sembla, tot el món sap més d’epidèmies desconegudes que tots i ho ha de dir xillant a l’últim to: discutim de coronavirus igual que de futbol, sense que la veritat ni els fets importen, més enllà de quin siga el "meu equip".

I si alguna cosa ha demostrat [passat] el Covid-19 és que pràcticament ningú ho havia vist vindre (per molta propaganda i manipulació que hi haja circulant al respecte). I si alguna cosa haurà de demostrar [futur] encara el Covid-19 és que ningú té ni idea de què passarà en 3, 4, 5, 10... (les que siguen) setmanes. I és per això què em fa l’efecte que sobre el tema del desconfinament hem començat amb el pas canviat: els territoris que havien demanat ser 1 i s’han quedat en 0 han posat el crit en el cel (perquè tot-tot s’ha de convertir sempre en una conflagració bèlica).

No siguem estúpids: hi ha implícita tanta variable que algú dels que xilla pot tindre raó; però com a persona que simplement vol estar informada, puc dir que no trobaré a faltar tot el soroll, la tabola i el rebombori en què s’ha convertit la informació sobre la pandèmia quan tot passe: i disculpeu-me, PERÒ NO TENIU (tenim) N'IDEA de si és ideal o no, de si és apropiat o no, de si és un encert o no, estar en la fase 0, 1, 2, o amb els de la Tecera. En molts (mooooolts, que quede claret el que pense) aspectes el Govern no ha comunicat ni explicat les coses com tocava, però és que haguera donat igual fer-ho d’una altra forma, perquè l’objectiu és xillar, bramar i insultar. La colla de gossos rabiosos que està disposada a lladrar (que no a proposar, contribuir, o donar solucions) ja s’haguera inventat l’excusa per a dir "què mal tot"!

Tornant al desconfinament. D’entre tot el riu d’informacions, fake-news, comptes bot, periodistes i mitjans malintencionats, propagandes i discursos de certa classe política carronyera als que estem exposats, no s’ha deixat de sentir que hi ha la possibilitat més que real que en dos mesos tornem a estar igual de mal que a principis d’abril si no es fa tot com toca. Això hauria de donar-nos alguna pista clara: fa absolutament igual en quina fase estem, perquè per més mesures de prevenció i contenció que hi hagen implementades, no hi ha res clar sobre si la crisi tornarà o no a revifar. Que per més a pams i vares que anem, el perill continua més que vigent. I que és probable que si patim més ara, no ho farem tant en un futur pròxim.

Els epidemiòlegs diuen que a nivell de contagis estem com al mes de febrer. I recordeu que en febrer no es qüestionaven ni les Falles, ni la Setmana Santa, ni els Jocs Olímpcs, ni, ni... anava tot "A TOPE" i encara va anar al màxim alguna setmana més. I a pesar d’haver viscut una catàstrofe inimaginable tancats durant setmanes a casa, a Seül (Corea del Sud) tornen a tancar bars, i que Alemanya registra un rebrot de contagis en plena "desescalada", i que a la Xina tornen a tindre un focus actiu en Wuhan. Feu-vos els comptes de si és tan importantíssim ser fase 1 o fase 0.

Viga va; SALUT i ÀNIMS (!)

Germán Llorca-Abad