El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Les festes de Moros i Cristians d'Alcoi seran BIC. Cultura ha aprovat iniciar els tràmits

Seran les primeres festes locals en tindre aquest reconeixement

Seran les primeres i, de moment, les úniques, en tindre aquesta distinció, que assegura la protecció i difusió de les festes. La "personalitat pròpia", el "rigor historicista" o la contribució al món de les bandes i d'oficis tradicionals són algunes de les raons destacades.

La Direcció General de Cultura i Patrimoni ha donat llum verda perquè comencen els tràmits per declarar les festes de Moros i Cristians d'Alcoi com a Bé d'Interés Cultural, BIC. Aquesta declaració és la màxima distinció nacional que se li pot atorgar a un bé, i suposa el suport de l'administració tant en la seua promoció i difusió com en la protecció. Des del Govern Central s'atorga aquesta distinció a monuments, jardins o zones arqueològiques, per exemple, però el Govern Valencià ha afegit més categories per poder incloure, com en aquest cas, festes populars de molta tradició al territori valencià.

Des de Cultura expliquen que la declaració de BIC per a les festes d'Alcoi és per "la singularitat que aquesta festa té per al municipi i per a la resta del món", i destaquen que els Moros i Cristians d'Alcoi "tenen personalitat pròpia des del segle 16". Un reconeixement que ve justificat "per l'antiguitat, l'estructura i l'organització popular, però també pel rigor historicista i el valor escenogràfic de les seues vestimentes, per ser capdavanters en la creació d'indumentàries especials, per incorporar la música als festejos i influir en la consolidació del fenomen bandístic valencià, per contribuir al manteniment dels oficis artesanals, i per cooperar en la conservació del patrimoni arqueològic industrial, entre altres aportacions". Cal destacar que ja l'any 2015 totes les festes de Moros i Cristians foren declarades Bé de Rellevància Local, però les d'Alcoi són les primeres a aconseguir el reconeixement de BIC, i les úniques en ostentar, de moment, aquesta distinció.

Per a l'alcalde d'Alcoi Toni Francés es tracta d'un "privilegi" que permetrà "protegir institucionalment" les festes. "Alcoi es convertirà doncs en una de les poques ciutats valencianes en tindre les seues dos principals festivitats amb aquesta declaració, la cavalcada de Reis Mags i les festes de Moros i Cristians".

També molta satisfacció des de l'Associació de Sant Jordi. El seu president, Juan José Olcina, diu que així es "garanteix la preservació d'una Festa centenària que evoca les cultures que han conformat la identitat del nostre poble". Olcina destaca també que la declaració és per a la festa en el seu conjunt, i no per un acte o dos concrets. "La Festa d'Alcoi és més que desfilades. L'element espectacular es conjuga amb la devoció per Sant Jordi, la solemnitat dels seus actes, la referència històrica a la Batalla d'Alcoi del 1276, el clamorós Alardo i, per descomptat, l'element lúdic", conclou Olcina.

Una vegada la Direcció General de Cultura ha donat el seu vistiplau per a la distinció, cal tan sols que s'aprove en un pròxim ple del Consell i que s'inicien els tràmits.