El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Les mascaretes de tela homologades sí que protegeixen, segons experts d'AITEX i ATEVAL

Infografia facilitada per AITEX i ATEVAL

L'ús de mascaretes de tela reutilitzables i homologades és una opció per a considerar mediambientalment sostenible i econòmicament viable per als consumidors

En moments i situacions molt puntuals, s'ha prohibit l'accés a hospitals a algunes persones amb el motiu de portar una mascareta de tela. Des d'AITEX i ATEVAL volen deunciar "el desconeixement de determintas portaveus que han causat alarma davant l'opinió pública, ja que demostren alguna desinformació sobre les diferents tipologies de mascaretes i els seus materials, així com els processos d'homologació i certificació". A la imatge superior podeu veure una infografia facilitada per ATEVAL i AITEX sobre que mascareta es deu utilitzar en cada situació.

Ambdues entitats expliquen que hi ha tres tipus de mascaretes i siga com siga, totes han de ser acceptades si superen les homologacions i certificacions pertinents en un laboratori competent de reconegut prestigi. Existeixen mascaretes quirúrgiques d'un sol ús, mascaretes higièniques d'un sol ús o reutilitzables, i Mascaretes EPI's.

Segons la patronal tèxtil i AITEX, l'afirmació general que les màscares de “tela” no protegeixen a la població, no és certa. La majoria de les màscares higièniques reutilitzables estan fabricades amb diferents composicions de teixit, que poden estar estampades o ser de diversos colors, però si aquestes s'han fabricat complint amb els estàndards establits i han sigut homologades després per un laboratori reconegut que haja analitzat el compliment dels requisits de funcionament, establits en les normes anteriorment citades, aquestes màscares són perfectament utilitzables amb garanties.

Les màscares higièniques reutilitzables de teixits, testades sota la norma UNE 0065:2020 es denominen reutilitzables perquè han demostrat que mantenen la seua eficàcia després de ser sotmeses a diversos cicles de rentada, segons les especificacions de rentada establides pel Ministeri de Sanitat per a l'eliminació del virus. Per això el seu ús és una opció per a considerar mediambientalment sostenible i econòmicament viable per als consumidors.