El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Les mascaretes ja són d'ús obligat

  • Ús obligat en majors de 6 anys i recomanat per a menors d'entre 3 i 5 anys.
  • Cal portar-la sempre que no puguem assegurar els 2 metres de distància, siga en espais oberts o tancats (no particulars).
  • Estan exempts aquelles persones en les quals l'ús siga contraindicat per raons mèdiques, de discapacitat o de dependència.
  • Val qualsevol mascareta que cobrisca boca i nas, tot i que preferentment les higièniques o quirúrgiques. 
  • L'ús no és exigible per a menjar o beure o altres situacions incompatibles o de força major. 

La norma bàsica és que sempre que no puguem mantindre 2 metres de distància, cal usar mascareta. El BOE publica aquest 20 de maig l'ordre amb les condicions i excepcions. 

Ja és oficial: és obligat l'ús de mascareta en la majoria de les situacions. El BOE publica aquest 20 de maig l'ordre que especifica que, sempre que no es puga mantindre els 2 metres de distància amb altra persona, cal gastar mascareta. Tant en espais oberts com en espais tancats que estan oberts al públic (és a dir, qualsevol espai excepte la nostra casa o espais privats i particulars). L'ús és obligatori en majors de 6 anys, i recomanat en xiquets de 3 a 5 anys. I es pot gastar qualsevol classe de mascareta que cobrisca nas i boca, tot i que preferentment la higiènica o la quirúrgica. A més del BOE, des de la Generalitat han facilitat un gràfic amb recomanacions d'ús

Les excepcions a l'ús són poques. Tan sols estan eximides aquelles persones amb contraindicacions mèdiques, com persones amb problemes respiratoris que poden agreujar-se, o per raons de discapacitat o dependència. També s'inclou en les excepcions les activitats que per la seua pròpia naturalesa fan inviable o incompatible la seua utilització, tot i que no es concreta aquestes activitats. 

També s'especifica, per si de cas, que el seu ús no és "exigible" en "activitats incompatibles com la ingesta d'aliments i begudes, així com en les circumstàncies en les quals existisca una causa de força major o situació de necessitat".

En el BOE s'explica que l'ús generalitzat de mascaretes està justificat "no sols per l'alta transmissibilitat", sinó també "per la capacitat que han demostrat les mascaretes de bloquejar l'emissió de gotes infectades, molt important quan no és possible mantindre la distància de seguretat". També es considera necessari seguir "un principi de precaució" per continuar amb la reducció de casos "principalment quan no es disposa d'altres mesures com la vacunació".