El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Les mesures de confinament fan millorar la qualitat de l'aire: Reducció del 50 % del diòxid de nitrogen

La qualitat de l'aire ha millorat a tot el País Valencià.

L'exposició continuada a NO2 es relaciona amb diverses malalties de les via respiratòries com a disminució de la capacitat pulmonar

Entre totes les notícies preocupants que ens arriben estos dies, encara hi ha espai per a l'esperança. Solament hem d'alçar la vista i fixar-nos en el cel, més net del que és habitual, concretament un 50% més net de diòxid de nitrogen (NO2).

Així es desprén dels mesuraments realitzats per la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica. Comparant les xifres de l'última setmana de març d'enguany respecte a les de l'any passat, la concentració de diòxid de nitrogen i altres partícules contaminants s'ha reduït a la meitat en totes les estacions de les aglomeracions urbanes consultades.

La més propera d'aquestes estacions és la de l'estació d'Alacant-El Pla, on les dades mitjanes d'aquest mes se situen en 16 µg/m³, enfront dels 33 µg/m³ de l'any passat. Ocorre el mateix amb l'estació València-Bulevard Sud, on els mesuraments han passat de 43 µg/m³ a 23 µg/m³ en el mateix termini, i en la de Castelló-Patronat d'Esports, passant de 26 µg/m³ a 10 µg/m³.

Quant a les partícules en suspensió, s'ha notat el descens però en menor mesura que les caigudes de diòxid de nitrogen. Apunten des de la Conselleria que "açò es pot deure al fet que la concentració de partícules depén a més del factor del trànsit, d'altres factors que influeixen més directament com la meteorologia o les intrusions de partícules saharianes".

Efectes perjudicials en la salut

Segons l'Institut per a la Salut Mediambiental l'exposició continuada a NO2 es relaciona amb diverses malalties de les via respiratòries com a disminució de la capacitat pulmonar, bronquitis agudes, asma i es considera el culpable dels processos al·lèrgics, sobretot en nens. S'ha relacionat les exposicions cròniques a baix nivell amb l'emfisema pulmonar. Altres efectes menors són la irritació ocular i de les mucoses.