El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Les nostres comarques es posen 'mans al riu'

Els voluntaris retiren un matalàs del riu. Imatge de la Fundació Limne
Alcoi, Cocentaina, Muro, Onil i L'Alqueria d'Asnar participen en l'edició d'enguany de la Fundació Limne de neteja de rius

Perquè es necessiten moltes mans per a retirar les deixalles que unes poques persones deixen als rius, "incomprensiblement, com abocadors il·legals", i on es poden trobar frigorífics, matalassos o restes de vehicles. La Fundació Limne convoca als ciutadans a una nova jornada de neteja voluntària als llits del riu. Aquest 21 i 22 d'abril a Alcoi, l'Alqueria d'Asnar o Onil; i el pròxim 16 de juny a Cocentaina, Muro, Albaida i Ontinyent.

Electrodomèstics, matalassos, deixalles, i restes de tot tipus. "Molts trams de riu es fan servir, incomprensiblement, com abocadors il·legals" expliquen des de la Fundació Limne, organitzadora cada any de la campanya 'Mans al riu' amb l'objectiu de fomentar la participació ciutadana en la neteja del nostre entorn. La pròxima cita és el cap de setmana del 21 i 22 d'abril a Alcoi, Onil i l'Alqueria d'Asnar amb una trobada de ciutadans voluntariosos que volen ajudar en la neteja dels rius. Hi haurà una segona tanda el pròxim 16 de juny a Cocentaina, Muro, Ontinyent i Albaida.

La Fundació Limne organitza aquesta jornada de neteja de rius des de l'any 2010 amb uns resultats que s'incrementen cada any. En el 2017 hi participaren 22 municipis, i en l'edició d'enguany ja en son 36 amb 40 punts d'arreplegada (enguany s'han sumat Cocentaina, Muro o Onil). Però a més té una incidència directa en el manteniment de l'entor i a les les xifres ens remeten: els 620 voluntaris que participaren l'any passat arreplegaren un total de 8 tones de residus en els trams dels rius valencians on es va actuar.

És una activitat oberta a tot el món, amb un marcat caràcter lúdic i didàctic, ja que com expliquen des de la Fundació Limne, "a més de pretendre millorar els espais fluvials en què s'actue, es farà incís en els mitjans que existeixen per gestionar els residus. Resulta il·lògic que hui dia s'abandonen residus als rius existint serveis de recollida, fins i tot porta a porta, i una xarxa d'ecoparcs". Per a participar, tan sols cal avisar mitjançant el mail participa@limne.org o al telèfon 635 475 706.

Des de la Fundació Limne agraeixen la col·laboració dels 36 municipis participants, així com el patrocini de Global Omnium i el projecte Libera d'Ecoembes, "que ha permés doblar la participació en la campanya respecte anteriors anualitats, arribant així a més localitats i trams de riu".

Així que ja saben, dos oportunitats més per a participar de la nostra natura i col·laborar en el seu manteniment, no sols de paraula sinó també amb fets.