El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Les nostres comarques són emprenedores: 4 dels 10 finalistes als premis CEEI-IVACE són d'ací

4 dels 10 finalistes als premis són de l'Alcoià i el Comtat
Els guanyadors es coneixeran aquest 18 d'octubre en el Saló d'Actes del CEEI València

KlikAir Tecnologies, Exportory i AIUDO són tres empreses fundades per gent de les nostres comarques i que poden endur-se el premi a la nova empresa que atorguen el CEEI i l'IMPIVA. Han arribat a la final amb altres 2 finalistes, és a dir, de 5, tres són dels nostres. Per altra banda, a la categoria de trajectòria empresarial també tenim un finalista: l'empresa contestana del tèxtil Happy Friday. Els premis es lliuraran aquest 18 d'octubre a València.

L'Institut Valencià de Competitivitat Empresarial, l'IVACE, i el CEEI València, celebren aquest 18 d'octubre la vintena edició dels premis CEEI-IVACE en els que es reconeix l'esforç d'empreses innovadores en l'àmbit d'actuació del CEEI València - Alacant. I si hi havia dubtes de la potència emprenedora de les nostres comarques, en els nominats a aquesta edició tenim la resposta: de les 10 empreses que opten al premi, 4 estan ubicades o han sigut fundades per gent de l'Alcoià i el Comtat.

Els premis es divideixen en dos categories: el premi a la creació d'empresa, i el premi a la trajectòria empresarial, cadascuna amb 2.000 euros de premi, a més del reconeixement. Doncs bé, en la categoria de nova empresa tenim a 3 finalistes: AIUDO, EXPORTORY i KLIKAIR TECNOLOGIES; i un quart finalista en la categoria de trajectòria empresarial amb l'empresa contestana tèxtil Happy Friday.

Es tracta d'empreses que han nascut ací a les comarques, tot i que cadascuna ha seguit un recorregut diferent. Per exemple, AIUDO és una empresa dedicada a l'ajuda a majors, però de manera molt personalitzada. Un dels seus fundadors és l'alcoià Dani Ibiza, que ha explicat Aramultimèdia que començaren a oferir serveis en Alcoi i ara estan ubicats a València des d'on atenen a tota Espanya. L'empresa va nàixer en juliol del 2016, sobretot després de l'experiència personal de Dani Ibiza amb la seua mare, malalta de càncer i que havia de passar molt de temps a sola ingressada o en tractaments de quimioteràpia. Una vegada va faltar, Dani Ibiza va dedicar part del seu temps a madurar la idea d'una empresa d'ajuda. Finalment es va demanar una excedència en el seu treball per a dedicar-se a aquest projecte. En poc més d'un any de vida, AIUDO ja compta amb 9 treballadors, 2 d'ells alcoians, i 125 cuidadors, tot i que tenen un llistat de més de 4.000 cuidadors dels quals 1.000 estan validats com a òptims per a l'empresa. El punt diferenciador d'AIUDO és l'entrevista personal, molt important, per a saber quines són les necessitats (físiques, socials, emocionals o mèdiques) de la persona major i del familiar que contracta el servei, i així poder ajustar-se al que volen.

Altra de les empreses de les nostres comarques que ha arribat a la final és Klikair Tecnologies, formada per un grup de 5 persones de les nostres comarques: 2 d'Alcoi, 2 de Benilloba i un quint d'Ibi. Klikair va iniciar el seu camí l'any 2015, tot i que amb l'experiència d'una empresa anterior amb 10 anys de treballs. El seu objectiu és oferir a les xicotetes empreses una aplicació que s'adapte a les seues necessitats concretes i per la qual puguen controlar tots els contactes amb els seus clients, des de facturació fins a notificacions, avisos o qualsevol dubte que tinguen els clients. Tots es pot monitorar gràcies a l'algoritme en què treballen. En l'any que està en marxa com KlikAir ja tenen 18 clients, i cadascuna pot adaptar l'aplicació genèrica a la seua empresa amb les personalitzacions que consideren. Un dels seus fundadors, Juanra Doménech, explica que estar en Alcoi és important, ja que ací hi ha dos punts focals de formació: la UPV i els cicles de Batoi: "justament hi ha dos cicles a Batoi que s'ajusten perfectament al que demanem, desenvolupament d'Htlm i d'aplicacions natives per a Android. 3 dels nostres treballadors vénen d'aquesta formació, i venen en molt coneixement pràctic".

Per últim, encara dins la categoria de nova empresa, tenim Exportory, formada per un alcoià i amb domicili social en Alcoi, tot i que també compten en oficines en València. És la primera experiència de Javier Expósito en l'emprenedoria, després d'anys treballant en la secció d'exportació d'una empresa d'Ibi. La seua idea d'empresa va entrar en l'acceleradora del CEEI i ara és una realitat, oferint a les empreses la possibilitat de mesurar els riscos de comerciar en un altre país sense necessitat de fer treball de camp. És a dir, tal com ens explica Javier Expósito, "analitzem el risc d'introduir un producte en el mercat amb Big Data i intel·ligència artificial, perquè sàpiga on cobrarà més, on podrà vendre millor, o on tindrà més clients. En fer-lo amb tecnologia, el preu és més reduït". L'empresa ha arrancat amb força i ara ha arribat a un acord amb Bankia perquè els seus clients utilitzen Exportory abans de decidir-se a exportar. Javier Expósito assegura que està molt unit la nostra comarca, ja que a més, és secretari de JOVEMPA, l'associació de Joves Empresaris.

I per altra banda tenim el premi a la trajectòria professional, on entre els 5 candidats trobem una empresa tèxtil de Cocentaina. Es tracta de Happy Friday, empresa dedicada a la venda a l'engròs de roba de la llar, siguen tèxtils, enllumenat, decoració o fragàncies. Des de Happy Friday expliquen que fan una aposta decidida per la venda en línia en l'àmbit internacional, "desenvolupant estratègies per a donar resposta de forma ràpida a les demandes del mercat, analitzant contínuament tendències i noves oportunitats de creixement". 

Doncs bé, 4 empreses de les nostres comarques que aquest 18 d'octubre poden accedir al premi IVACE - CEEI, i que demostren que l'esperit emprenedor no sols existeix a les nostres comarques sinó que també és fort i potent, dels que guanya premis.