El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Les noves addiccions tecnològiques ja estan ací

Tot hem sentit parlar de les addiccions, al tabac, a l'alcohol o altres drogues... però has sentit parlar alguna vegada de les addiccions tecnològiques? Podem fer-nos addictes a la internet, al mòbil o als videojocs de l'ordinador? Què podem fer per a evitar-ho?

Vivim en una societat on quasi tots tenim accés a la internet, als infinits recursos i coneixement que ens brinden les xarxes de la informació. Molts de nosaltres parlem amb els nostres amics i familiars per mitjà dels nostres smartphones; de vegades també ens entretenim una mica jugant uns minuts a qualsevol joc del mòbil quan esperem l'autobús, o jugant a l'ordinador quan tornem del treball o de classe i volem relaxar-nos un poc. Les noves tecnologies de la informació són útils, i hem aprés a viure amb elles, d'una forma que les generacions anteriors no podrien ni imaginar: i aquestes tecnologies han vingut per a quedar-se.

Però de vegades, no les utilitzem correctament. Cada vegada és més comú vore els adolescents (o els xiquets, que cada vegada tenen mòbil més prompte) parlant entre ells només per xat, intercanviant GIFs i fotos gracioses del cap de setmana. Uns altres jugant a videojocs tot el cap de setmana, i fins tard a la nit després de classe, i sense tindre una sola conversació amb la família o els companys de classe o del treball...

Majoritàriament amb els més joves, però també amb molts adults, estan apareixent addiccions tecnològiques, que es caracteritzen per una falta de control amb l'ús d'aquests recursos. Com són activitats lúdiques molt normalitzades a la nostra societat, que pareixen totalment normals i comuns, n'hi ha molt poca percepció de risc: moltes persones s'adonen massa tard que estan patint un desequilibri amb els seus hàbits, i que estan deteriorant la seua qualitat de vida i les seues relacions socials.

Però, que hem de fer quan sospitem que nosaltres o algú del nostre entorn està perdent el control amb la internet, el mòbil o els videojocs? El primer de tot, consulteu amb un professional. Amb l'alarma social que estan causant, cada vegada n'hi ha més i més psicòlegs especialitzant-se en el tractament de les noves addiccions tecnològiques, per la tan alta demanda que està apareixent.

El primer de tot serà recuperar la capacitat de control sobre l'ús de les tecnologies: posant límits, horaris d'ús, negociant en el cas dels adolescents quines condicions i quant de temps haurien d'estar "connectats". Al mateix temps que reduïm la connexió, hem de promulgar activitats alternatives per a substituir les activitats que estem enganxats al mòbil. Aquestes activitats alternatives han de ser divertides i aportar plaer i satisfacció a la persona: fer esports, fer alguna activitat familiar, o eixir amb els amics (i parlar i riure amb ells cara a cara!). Tot açò és diferent depenent del context i circumstàncies de cada persona, però un professional de segur que pot ajudar-vos a recuperar l'equilibri a la vostra vida i a no deixar passar altres coses que siguen més importants per a vosaltres.

Luis Miguel Real Kotbani  es dedica a la psicoteràpia i entrenemanet personal