El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Les persones amb problemes de Salut Mental tindran un servei d’atenció i seguiment

El 10 d'octubre se celebra el Dia Mundial de la Salut Mental

L’Ajuntament d’Alcoi posa en marxa un programa per previndre la cronificació de les malalties mentals amb un equip de treball composat per 2 Psicòlogues, 2 Educadores Socials, una Treballadora Social i una Tècnica en Integració Social.

L’Ajuntament d’Alcoi amb ajuda de la Generalitat Valenciana ha llençat el Servei d'Atenció i Seguiment per a les persones amb problemes de Salut Mental Greu, SASEM. El programa té com a objectiu general prevenir la cronificació dels problemes de salut mental i procurar la permanència de la persona en el seu entorn familiar i comunitari.

L’equip està format per 2 Psicòlogues, 2 Educadores Socials, una Treballadora Social i una Tècnica en Integració Social i la feina la fan en coordinació amb la Unitat de Salut Mental. Es treballa amb el model d'atenció comunitària i des de la perspectiva de la recuperació, que situa a la persona en el centre de la intervenció, procurant el seu apoderament.

La intervenció es dirigeix a persones d'entre 18 i 65 anys amb problemes greus de salut mental. Es tracta de cobrir aquelles necessitats socials o comunitàries que tinguen que veure amb la falta d’autonomia per causes variades com la falta de suport familiar, la mancança  de capacitats o habilitats vitals, dificultats de vinculació amb els recursos del seu entorn i comunitat, necessitat de suport específic en el retorn al domicili després d'un ingrés hospitalari, dificultats de comprensió degudes a la mateixa patologia, etc.

L’anunci s’ha fet coincidint amb el Dia Mundial de la Salut Mental, que se celebra este 10 d’octubre. Per a això, eixa nit s'il·luminaran alguns dels edificis més emblemàtics de la ciutat en color ocre. El lema d’enguany és: "La salut mental, un dret necessari. Demà pots ser tu", i l’objectiu es visibilitzar a les persones que la pateixen i a les seues famílies.

Trencant amb els mites

Segons l’Organització Mundial de la Salut, OMS, el 9% de la població té algun tipus de problema de salut mental i el 25% ho tindrà en algun moment al llarg de la seua vida. Es important trencar amb els mites i allunyen a les persones de demanar tractament o ajuda. L’estigma és una de les principals barreres a tractament.

  • No es recuperen mai. Estudis científics mostren que la majoria de persones amb trastorns mentals pot millorar fins a aconseguir alts nivells d'autonomia. Les persones que prenen la medicació prescrita no són més agressives que la resta de la població, de fet segons diversos estudis l'índex de delictes és menor que el de la població general.
  • Solen ser violentes. Les persones que prenen la medicació prescrita no són més agressives que la resta de la població, de fet segons diversos estudis l'índex de delictes és menor que el de la població general.
  • Són menys intel·ligents. La seua intel·ligència no es veu afectada per la malaltia. Cal no confondre els canvis en el pensament, humor i comportament amb un retard mental.