El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Les persones que han canviat les nostres comarques aquest 2020 (i de segur milloraran el 2021)

De segur que hi ha molts més 'importants' a les nostres comarques. Preguem ens feu arribar les vostres suggerencies a través de xarxes socials o al mail info@aramultimedia.com

Ja és el gran tòpic d'aquest 2020, però la pandèmia ha canviat el món. Les nostres comarques també han canviat (i molt) el seu dia a dia, la forma en què treballem, la forma en què ens relacionem, passem més temps a casa, no hem tingut festes i els Nadals han sigut els més diferents de la història.

Segur que ens deixem a algú, però volem fer un recull de les persones que han tingut un pes important en aquest 2020 en qualsevol àmbit. Esperem suggerències d'altres persones a xarxes socials, a mail info@aramultimedia.com o qualsevol altra via. Comencem.

- Emilio Domenech


Comencem per una persona del nostre 'gremi'. Emilio Domenech ha sorprés Espanya i més enllà pel seu coneixement de les eleccions entre Trump i Biden. Domenech és d'Alcoi, va estudiar a La Salle i Cotes Baixes i, a més, és fester de la Filà Llana.

Amb només 30 anys, ha participat com a expert a La Sexta i a Newtral. Fins fa poc temps treballava per a Edicions Conde Nast, el grup editorial que posseeix revistes com Vogue, Vanity Fair o Glamour.

- Els germans Pera


Continuem amb gent jove de les nostres comarques que està deixant la seua empremta als EUA. Després del començament de la pandèmia, l'empresa Reply.ai d'Omar i Pablo Pera fou comprada per la tecnològica Kustomer. Reply.ai oferia als seus clients chatbots amb respostes immediates als seus clients amb intel·ligència artificial.

Després d'aquesta venda a maig, a desembre d'aquest 2020 Facebook ha comprat per 1.000 milions d'euros l'empresa Kustomer, que actualment té segell alcoià.
 


- Patricia Rico


Aquest 2020 ha quedat sobradament demostrat que l'únic camí per tornar a la 'nova normalitat' és amb la ciència. I d'aixó sap molt Patricia Rico, biòloga alcoiana, membre del CIBER, el Centre D'investigació Biomèdica en Xarxa, i adscrita a la Universitat Politècnica de València.

Rico ha identificat i detallat un nou mecanisme d'interacció de cèl·lules que pot provocar la regeneració de teixit danyat. Ja ha comprovat la seua eficàcia per a regenerar músculs atrofiats.- Pau Bernabeu

I sense eixir de la UPV ens traslladem de Vera al Campus d'Alcoi. Entre classes en línia i mesures higièniques sanitàries per complir els protocols, el Campus d'Alcoi de la UPV té nou director.

Pau Bernabeu ha guanyat les eleccions a Juan Ignacio Torregrosa amb molt poca diferència. Començarà a exercir com a director el 2021. Vol complir amb la màxima '1 professor, 1 despatx', crear un centre de recursos per a l'alumnat, o una sala per al professorat. De moment, estan decidint els projectes que es poden posar ja en marxa, i determinant quins cal gestionar amb diferents institucions. Però sempre amb la idea de "créixer dins les nostres possibilitats, i a poc a poc". 

- Isabel-Clara Simó

Sempre és un bon moment per a recordar a Isabel-Clara Simó, però no per aquest motiu. El 13 de gener d'aquest 2020 ens va deixar. L'escriptora alcoiana va faltar als 76 anys i serà recordada com una de les autores modernes més importants en la nostra llengua.

Coneguda per Júlia o Alcoi-Nova York, compta en el seu haver més de 20 novel·les que cal, ara més que mai, revisar. Reconeguda en el món sencer, la seua obra s'ha traduït a 9 idiomes diferents, i ha estat premiada en nombroses ocasions.- Paco Bernàcer


Altra perdua irreparable a les nostres comarques ha estat Paco Bernàcer, el mestre de l'IES Pare Vitòria i, possiblement, la persona que més coneix l'obra de Juan Gil Albert.

Francesc Bernàcer ha estat una de les figures clau en la dinamització de la Cultura i en el respecte per la Llengua valenciana. Respectat com a pensador, escriptor, i especialment, com a professor del Pare Vitòria.

Bernàcer va ser director del Centre Cultural d’Alcoi en la seua etapa postinaugural (1983-1986), i segons les dades aportades pel consistori, va encetar línies de gestió cultural molt acurades, de gran rigor i altura de mires, recuperant figures cabdals de la música, les lletres i les arts plàstiques, en un moment on, pràcticament, tot estava per fer.


- Xavier Caravaca


Potser a hores d'ara siga desconegut, ja que només té 22 anys. Xavier Caravaca és d'Atzeneta i és un d'eixos casos d'èxit empresarial.

Actualment gestiona dues empreses amb les quals factura 80.000 euros al mes. La previsió per a 2021 és facturar en tot l'any 1,5 milions d'euros.

Durant el confinament l'empresa que ha creat és transparentgift.com, una idea original que permet dissenyar plaques de metacrilat que emulen el disseny de spotify. Ja ven aquestes plaques als 5 continents i ha treballat amb 'influencers' amb milions de seguidors.

- Josep Maria Segura


Segura és sinònim d'investigació, arqueologia i de Museu Camil Visedo. Josep Maria Segura, vinculat durant 50 anys (20 d'ells com a director) al Museu Arqueològic Camil Visedo Moltó d'Alcoi, es retira de l'activitat professional.

Des que va accedir a treballar al museu amb 17 anys, Segura ha sigut testimoni de les fites arqueològiques més importants durant l'última meitat de segle al nostre territori.

A més, va rebre el premi 9 d'Octubre aquest 2020, atorgat per l'Ajuntament d'Alcoi. Segura cedeix el testimoni en la direcció del Museu a l'arqueòloga municipal, Palmira Torregrosa. 

- José Piñero

La prestigiosa revista Forbes ha fet pública la llista dels 100 espanyols més creatius en el món dels negocis. Entre aquestes 100 persones està José Piñero, al qui Forbes defineix com a Interiorista i Dissenyador Industrial i mostra la seua relació amb els millors xefs espanyols.

A més de ser part fonamental d'El Taller de Piñero, també mostra les seues vaixelles a l'IVAM CADA Alcoi fins a finals de gener. En 'Disseny a la Taula' podem apreciar les vaixelles que alimenten la creativitat dels cuiners que són Estrelles Michelín com Adrià, Roca, José Andrés, Muñoz, Dacosta, García, Roncero, Moya…


- Nestor Abad


És un dels esportistes més reconeguts en la gimnàstica art´sitica actual, gràcies a formar part de la selecció Espanyola. En desembre d'aquest any s'ha convertit en pentacampió d'Espanya. Néstor Abad ha aconseguit el quint titol de campió d'espanya en el concurs complet masculí de gimnàstica artística. Amb 82.450 punts es va imposar a tots els seus oponents.

L'alcoiá, que va arribar com a favorit al campionat, va ser el millor en tres dels sis exercicis; anelles, paral.leles i barra fixa, penjat-se així la medalla d'or per davant de Thierno Boubacar Diallo i Adrià Vera, segon i tercer, respectivament.

La nota negativa per a ell en aquest 2020 ha sigut la suspensió dels Jocs Olímpics de Tòquio, on anava a disputar-los representant a Espanya.

- Juan Serrano

Continuem amb esport. Juan Serrano ha estat el president del Deportivo Alcoyano. Dels més de 90 anys de l'entitat blanc i blava, Serrano ha estat president del Deportivo amb pas per Segona A, Segona B i l'infern de la Tercera.

A hores d'ara es desconeix qui serà el nou president del Deportivo Alcoyano després que l'11 de setembre comunicara la seua dimissió. Tot apunta que Toni Justicia, persona vinculada al club, siga el pròxim president del Deportivo.


- Jorge Molina

Alcoi també està present al futbol professional. Jorge Molina, juga actualment al Granada i de nou s'ha convertit en el millor esportista alcoià amb el premi anual atorgat pel Centre d'Esports.

Com a curiositat, en aquest 2020, Molina li ha llevat un rècord a Puskas. S'ha convertit en el jugador amb més edat en tota la història de qualsevol equip espanyol en marcar en competició internacional amb 38 anys i 183 dies. 

- Personal sanitari, de residències de majors i essencial

I com no podia ser d'altra manera, ens deixem el millor per al final. Si hi ha un sector de la societat que ha estat per damunt de tot en aquest 2020 de la Covid-19, ha sigut el personal sanitari. De la nit al matí van haver de transformar les seues rutines pe lluitar contra l'enemic comú. També cal destacar el paper de la Unitat d'Hospitalització Domiciliaria (UHD).

També volem fer un particular homenatge a tots aquells residents, familiars i amics, que han perdut a una persona propera per la pandèmia o per qualsevol altra malaltia relacionada amb el confinament.

I no menys importants són els serveis essencials com treballadors de supermercats, transportistes, empreses de neteja, periodistes, cossos i forces de seguretat.... tots aquells que no van poder fer el confinament i van estar més exposats que ningú.