El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Article d'opinió de Espai NO+Precarietat de L’Alcoià-El Comtat,

Espai NO+Precarietat de L’Alcoià-El Comtat

Les persones sense sostre a la ciutat d’Alcoi.        

Des del nostre grup No+Precarietat de L’Alcoiá-El Comtat no podem continuar callats davant una situació en la qual la demogagia no ve del nostre cost…

Des del nostre grup No+Precarietat de L’Alcoiá-El Comtat no podem continuar callats davant una situació en la qual la demogagia no ve del nostre costat. Se'ns acusa de demogogs, d'oportunistes, de no saber que hi ha darrere de cada cas de persones sense sostre, a més de desacreditar a les persones que treballen als Serveis Socials, posant en dubte la seua professionalitat; doncs bé, res més lluny de la realitat. En No+Precarietat, nosaltres som ben conscients de l'esforç que fan els professionals del departament municipal de Serveis Socials, davant el drama humà que cada dia han d'afrontar, davant la immensa quantitat de persones que per diversos motius necessiten ajuda.

Però tot això, alguns polítics ho ignoren, lamentablement. S'emmascara una realitat, I és que sí que dormen persones al carrer, i ho fan en molts llocs, entre d'altres els WC de l'Estació del Nord d’Alcoi, malgrat negar-ho una vegada rere altra la Regidora de Benestar Social, Aranza de Gracia. Nosaltres vam denunciar el cas de Jordi Tormo, en plena plaça d'Espanya, tot i amb el seu consentiment, per tal de cridar l'atenció de la ciutadania alcoiana, davant els nuls resultats de les reunions oficials que el nostre grup mantenia amb les institucions municipals. Jordi Tormo dormia en unes naus buides del Polígon de  Cotes Altes de la ciutat, on ara dorm una altra persona, i fa pocs dies en dormien dos.

Fins ara, altres dues persones més estaven dormint als WC de l'Estació del Nord, les quals ara s’han quedat al carrer, literalment, al haver tapiat eixes instal·lacions; es clar que el lloc no n’era l’adequat per pernoctar ningú, pèro ara ho faran en parcs a l’aire lliure, i en ple hivern. Aquests darrers dies hem conegut altres casos de persones que ja han passat pels Serveis Socials, i no se'ls dóna cap solució d'habitatge social per poder dormir sota un sostre, malgrat que l'Alberg de Creu Roja disposa de llocs adients, i se n’estan solicitant, quasi suplicant, per poder dormir algún dia més dels marcas pel protocol.

El nostre grup ha demanat flexibilitzar la utilització de l'Alberg per tal de que no sóls siga per a transeünts, i no que es puga passar allà només dos o tres dies; i també hem demanat que s'habilite un lloc permanent per a les persones sense sostre a la ciutat, per a poder atendre a totes i tots aquells que romanen esperant, en una llista interminable, la rehabilitació dels habitatges municipals i els de la Generalitat Valenciana.
Moltes persones tenen una mica de sort, i viuen en cases d'amics o familiars; uns altres paguen una habitació per la ciutat, amb ajuda dels seus afins… i així moltíssima gent. Mentrestant, no hi ha gens de diners per a atendre'ls degudament. Al nostre grup arriben persones exposant-nos els seu casos, que no se'ls soluciona el problema de l'habitatge, i estan literalment al carrer, però ningú ens escolta davant les denúncies que presentem.

Algú creu que el nostre grup i les persones que el formem no fem altra cosa que fer de fotre, o difamar, o fer demogogia? La majoria de nosaltres som persones activistes que davant les peticions que ens arriben, el que fem es escoltar a la gent en situació d'exclusió, i en commoure'ns amb tot el seu relat no podem fer els ulls grossos. Per això continuarem denunciant les situacions en què es troben moltes d’eixes persones.
A Alcoi només es disposa de dos habitatges municipals d'emergència, què estan sempre ocupats; hi ha molts habitatges de l'Ajuntament i de la Generalitat Valenciana per rehabilitar, però no hi ha diners, almenys per a això, i possiblement per a altres qüestions sí que en hi ha.

Nosaltres no anem contra ningú, només estem a favor de les persones que necessiten que se’ls escolte, que se’ls tracte adequadament, amb tota la seua complexitat, ben cert; però no tots són ni molt menys com ve a dir la Sra. de Gràcia, “son quasi uns casos perduts”, o que no volen que se’ls atenga; no és cert, hi ha moltes persones que estan en situació precària per molts motius, i demanen ajuda què no se’ls dóna, i no perquè els professionals de Serveis Socials, que fan bé el seu treball, no volen donar-la; és perquè no hi ha recursos suficients, i per tant no hi ha cap solució que se'ls puga donar des d'aqueixos serveis als exclosos de la nostra ciutat.

Per tot això que hem dit abans li hem fet arribar una proposta a la Regidora de Benestar Social de l’Ajuntament d’Alcoi per a demanar “Un lloc d’acollida permanent per a persones sense sostre”.
A la mateixa proposta vam incloure alguns llocs alternatius on es podría ubicar l’esmentat punt d’acollida, i també es demanava la flexibilització d’accés a l’Alberg de la Creu Roja per part de les persones que necessitaren pernoctar allà per un temps més prolongat.

Aqueixa proposta se li va lliurar personalment a la Regidora de Benestar Social el passat 13 de desembre, i a hores d’ara encara no hem rebut cap resposta, cosa que encara esperem.