El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Les Pintures rupestres de La Sarga

  • Les pintures de la Sarga són un santuari Neolític, i per la seua importància es van declarar com a Bé d’Interés Cultural i Patrimoni de la Humanitat en 1998 per la UNESCO

Prop d’una pedania anomenada La Sarga es troben uns abrics en la roca on hi ha una sèrie de pintures rupestres datades en el període Neolític. Aquestes pintures són de les més importants de la nostra zona, ja que el seu estat de conservació és bo, tot i que tenen més de 7.000 anys d’antiguitat.

Es creu que aquest lloc, on es troben les pintures de La Sarga, no ha estat mai hàbitat per persones, ja que no s’han trobat fogueres ni cap altres indicis que indiquen el seu hàbitat. D’altra banda, les pintures que trobem en els abrics ens fa pensar que els individus utilitzaven aquests llocs com a santuaris.

En elles podem observar diferents temàtiques, colors o inclús execució, com escenes de la vida quotidiana, la caça o recol·lecció, que són representacions típiques de l’art rupestre llevantí; les figures d’orants, el bruixot o motius serpentiformes com a representacions característiques de l’art macroesquemàtic i xicotetes figures que pertanyen a l’art esquemàtic. Per tant, es poden observar els tres estils diferenciats en el mateix lloc, sent això l’aspecte més important d’aquestes pintures rupestres.

Les pintures de La Sarga es troben en una zona de molt fàcil accés, a tan sols 9 km de la ciutat d’Alcoi i prop de l’autovia A7, encara que és recomanable anar caminat per la Via Verda, un antic traçat del tren Alcoi-Alacant que mai es va acabar i així poder gaudir d’un dia en la natura. Es pot arribar per compte propi, però per mesures de protecció s’ha barrat el recinte i no es poden observar les pintures per lliure, és el Museu Arqueològic Municipal Camil Visedo Moltó d’Alcoi qui organitza tots els diumenges visites guiades gratuïtes, que per descomptat no et pots perdre!

 

A part d’aquestes peculiars pintures en els abrics de La Sarga, podem trobar altres recursos turístics pròxims a la zona com el poblat iber de El Puig o l’assentament Paleolític en la zona de El Salt, enclavats en un entorn natural envejable, per la qual cosa si busques passar un dia en la naturalesa coneixent part de la cultura local, aquesta és una bona oportunitat per a poder fer-ho.

 

Carlos Valls Lozano

Alumne del cicle formatiu de Guia, Informació

i Assistències Turístiques de l’IES Serra Mariola