El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Les raons d'Alcoi per a ser 'encara més verda' en 2020

Vista general d'Alcoi

L'Ajuntament d'Alcoi ha marcat aquest 2020 com un any "decisiu" perquè Alcoi siga una ciutat més verda. Entre les mesures projectades pel consistori envers la sostenibilitat s'inclouen noves regulacions fiscals, subvencions, i projectes com el de la peatonalització del Centre o l'adjudicació del nou servei de transport públic.

En matèria de fiscalitat, s'han aprovat en les bonificacions fiscals de 2020, una rebaixa, en el cas de l'IBI, de fins al 50%, durant quatre anys, per a aquells immobles que instal·len sistemes d'aprofitament de l'energia solar. Igualment hi ha bonificacions en la taxa de recollida, tractament i eliminació de fems i residus sòlids; en aquest cas d'un 30% si s'acullen als plans municipals de gestió de residus i eficiència mediambiental. El primer any, aquests vehicles tenen una bonificació del 75% i del 50% el següent any i els successius.

Quant a la mobilitat sostenible, des de l'administració local s'ha apostat pels vehicles elèctrics, per exemple a la brigada d'obres i en el cos de Policia Local, on els últims cotxes adquirits són híbrids. A més la flota de l'empresa que gestiona el nou contracte de la brossa també compta amb vehicles 100% elèctrics. D'altra banda, els ciutadans que compten amb un cotxe elèctric o híbrid, també tenen bonificacions municipals. Aquestes mesures connecten amb els 15 punts de recàrrega elèctrica a Alcoi, alguns de l'Ajuntament i altres privats, als quals se sumaran 3 nous punts situats al carrer Entença, recentment reurbanitzat.

Nou servei d'autobús

En 2020 finalitza l'actual concessió del servei municipal d'autobusos, és per això que l'Ajuntament ja es troba preparant la redacció del pròxim contracte. La particularitat d'aquest nou servei és que serà consensuat amb la ciutadania.

Foment de la bicicleta i peatonalització del Centre

Alcoi ha sumat també noves vies per a la circulació amb bicicleta, com per exemple els carrils bici en diferents polígons i la zona nord, i la creació de l'eix de ciclistes i vianants amb diversos kilòmetres que travessen la ciutat per la cornisa nord. En aquesta línia, el govern ja ha anunciat una partida específica per a subvencionar l'adquisició de bicicletes i patinets elèctrics.

Un altre dels projectes més ambiciosos és el de la peatonalització del Centre de la ciutat, un dels pròxims passos de la qual seran les obres projectades en el carrer Sant Nicolau, així com la placeta de la Creu Roja i la plaça Ramón y Cajal.