El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

"Les rebaixes retallen preus, mai drets". Consells de l'Oficina del Consumidor

No és el mateix "rebaixa" que "saldo", asseguren des de l'OMIC, on expliquen que no es pot vendre com rebaixa productes amb tares. Cal tindre en compte també que tot i que cada tenda pot establir condicions especials en rebaixes, han d'estar indicades de forma visible.

Des de l'any 2012 que ja no hi ha un inici oficial de les rebaixes de principi d'any, però continua sent l'època marcada pels consumidors per aconseguir productes rebaixats. I des de l'Oficina Municipal d'Informació al Consumidor d'Alcoi, l'OMIC, ens ofereixen una sèrie de consells per no tindre problemes amb les compres rebaixades.

I el primer que res és saber que les tendes poden posar condicions especials en època de rebaixes, que poden afectar a la forma de pagament o als sistemes de devolució. No hi ha problema, però aquestes noves condicions "han d'indicar-se expressament i de forma visible. En cas de dubte, el més aconsellable és preguntar al responsable de l'establiment abans de comprar". A banda de les condicions especials, si hi haguera, tots els comerços que estiguen en rebaixes han de posar un cartell en lloc visible "fins i tot quan estiga tancat".

Des de l'OMIC també recomanen revisar els preus i els descomptes. Cada producte ha d'indicar el preu original i el descompte, bé en un percentatge o bé amb el preu final.

I molt important saber distingir entre "rebaixa" i "saldo". Des de l'OMIC asseguren que el producte comprat en rebaixes ha de tindre la mateixa qualitat que l'original. "Els productes amb tares no són rebaixes, sinó saldos, i han d'oferir-se com a tals".

Com sempre, cal guardar tiquets i factures, per fer-les servir en cas de necessitar reclamar un defecte o una devolució, si l'establiment les admet. En el cas de les rebaixes també es recomana guardar els fullets publicitaris on aparega l'oferta, "ja que l'anunciat tindrà caràcter contractual".

Des de l'OMIC expliquen que les rebaixes no suposen reducció de cap dret: els productes tenen la mateixa garantia que comprats fora de rebaixes, i es pot reclamar igualment els fulls de reclamacions en cas de voler posar una queixa.

També les compres en Internet estan protegides pel "dret de desistiment": "Un privilegi que permet al consumidor 'deixar sense efecte un contracte signat a distància sense necessitat de justificar la seua decisió i sense cap penalització' en un termini de 14 dies naturals des de la recepció dels productes".