El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Les revistes de Festes donen la benvinguda a la Primavera alcoiana

El creador de l'enramada de Festes, Vicente Vidal, ha donat una classe magistral sobre la vinculació i total conjunció existent entre els carrers d'Alcoi i les desfilades i actes moro-cristians.

Solemne, seriós i cuidat acte de presentació de la revista tradicional de Festes i també de la nova publicació acadèmica -Ewali- que editen l'Associació de Sant Jordi. El Círculo Industrial ha reunit per primera vegada i de forma oficial el món fester que encara, de ple, l'arribada dels Moros i Cristians.

Justament el dia que arranca la Primavera, l'Univers moro-cristià d'Alcoi ha encetat la llauna dels actes festers amb la presentació de les revistes de Festes. Primer, la tradicional, que de tota la vida, la que fa 80 anys. I després, la nova, l'acadèmica, la revista Ewali.

Ha estat una jornada solemne celebrada al Saló Rontonda del Círculo Industrial amb més de 300 assistents, entre escriptors, artistes i col.laboradors de les publicacions. Però també han estat els càrrecs de 2018 i els nous de 2019, inclòs Sant Jordiet, Álvaro Santacreu.

 


La sessió ha arrancat amb una classe magistral impartida pel catedràtic de la UV, Vicente Vidal, creador de l'actual enramada que adorna el centre històric de la ciutat duran les festes i la seua prèvia. Ha parlat sobre arquitectura i Festa, i en concret sobre el paper que els carrers, la decoració, els ornaments i les característiques urbanístiques de la ciutat juguen en la Trilogia.

La perfecta combinació entre enramada i façanes i balcons; l'escena del 'cara a cara' entre una esquadra que ix de la plaça i una altra que entra per Sant Nicolau que es produeix pel capritx del traçat en el Cantó el Pinyó... són altres dels curiosos arguments sobre els que ha centrat la seua exposició l'arquitecte Vidal.

Les revistes

Després, el cronista de l'Associació, Natxo Lara, ha introduït les dues revistes i ha destacat el paper de notari de la història i les tradicions d'Alcoi que suposa la publicació tradicional, la que enguany fa 80 anys. La portada i les portadilles interiors són obra de l'artista Emilio Payá Baldó, que ha estat tot un descobriment per als assistents. La portada és l'altar de l'església de Sant Jordi.

Després d'entregar-li-la al president de l'Associació, ha presentat la nova revista acadèmica Ewali. Una nova publicació que inclou sis articles científics coordinats per Lara i un consell de redacció encapçalat com a editors per la professora de la UMH, Anastàsia Téllez i pel professor de la UV i també alcoià, Germán Llorca Abad.

Ewali naix com un aparador de les tradicions, costums i elements antropològics que se celebren i produeixen a l'Arc Mediterrani.

El cap de publicacions de la UMH, José Luis Vicent Ferris, en representació del rectorat de la UMH, ha felicitat el poble d'Alcoi per la defensa de les seues tradicions i per l'aposta de l'Associació per fomentar la Cultura pròpia.

Juan José Olcina, president de l'Associació, ha agraït l'esforç dels col.laboradors, escriptors i artistes que han participat de les dues revistes i ha anunciat que ja està totalment digitalitzada la revista tradicional, editada des de 1940.

Per últim, l'alcalde d'Alcoi, Toni Francés, ha tancat l'acte felicitant els càrrecs que acaben i animant els que comencen ara el seu regnat.